Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în colaborare cu Ministerul Energiei, aduce o nouă schemă de sprijin pentru români. MADR lansează un nou apel de proiecte pentru noua schemă de ajutor de stat cu scopul de a finanța noi capacități de producție a energiei solare și eoliene, dar și a capacităților de stocare a energiei produse de aceste instalații, anunță AgroTV.
Conform secretarului de stat MADR Sorin Moise, alocarea totală va fi de 500 de milioane de euro pentru următorii trei ani, însă bugetul ar putea fi suplimentat dacă banii se vor cheltui.
Această schemă de ajutor de stat vine în ajutorul fermierilor pentru că sectorul a venit către noi cu solicitarea de a introduce un asemenea ajutor, pentru că energia a fost destul de scumpă și capătă o pondere importantă din totalul cheltuielilor unor ferme.
Vezi și: Guvernul mai oferă bani o singură dată! Ce bani vor primi românii pe cardurile de alimente
„Ce presupune această schemă de ajutor de stat, cu bani din Fondul de Modernizare care vin de la Ministerul Energiei? Alocarea totală va fi de 500 milioane de euro, cu o alocare anuală în jur de 150 milioane de euro. Dacă banii se vor cheltui și va fi un apetit, se pare că vom mai obține de la Ministerul Energiei încă 2 miliarde de euro. De acești bani pot beneficia tot ce înseamnă actori din zona activităților agricole, fermele agricole, din industria alimentară, dar și organizațiile de utilizatori de apă pentru irigat.
Sumele se împart pe mai multe categorii. Pe partea de fotovoltaice, investițiile de până la 1 MW pot beneficia de până la 1 milion de euro/MW. Ce depășește 1 MW va beneficia de 500.000 euro/MW. În zona de producție de energie eoliană, investițiile de până la 1 MW pot primi 1,4 milioane euro/MW, iar ceea ce depășește 1 MW va primi 700.000 euro/MW. Suma maximă pe care o poate accesa un beneficiar este de 20 de milioane de euro/punct consum”, a precizat Sorin Moise pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Ai mai putea citi și: Ei sunt românii cu pensii de peste 50.000 de lei. Iată cine sunt „specialii” pentru care veniturile lunare nu sunt o problemă