Schema de energie dedicată fermierilor și procesatorilor din industria alimentară, gestionată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pare să fi avut un succes semnificativ. Autoritățile anunță cum vor fi banii investiți.
În timpul perioadei de depunere a cererilor de finanțare în cadrul Schemei de ajutor pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile destinate autoconsumului în sectorul agricol și în industria alimentară, desfășurată între 20 noiembrie 2023 și 15 februarie 2024, AFIR a primit online 1.342 de solicitări de finanțare în valoare totală de 262.013.701 euro. Acest lucru echivalează cu o utilizare alocată de aproximativ 175%, conform unui comunicat emis vineri către redacția AgroTV.
Vezi și: Poșta Română Broker de Asigurări intră oficial în faliment. Anunțul anului 2024
Alocarea stabilită pentru această sesiune prin schema de energie este de 150 de milioane de euro, distribuită în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii:
Potrivit reprezentanților AFIR, puterea totală a capacităților de producere a energiei din surse regenerabile pentru care fermierii și procesatorii au solicitat finanțare în cadrul acestei scheme a atins 488,27 MW, echivalentul a aproximativ 70% din capacitatea unui reactor nuclear de la Cernavodă.
Proiectele depuse prin schema de energie sunt supuse unui proces competitiv de evaluare în conformitate cu anunțul de concurs, iar decizia de finanțare se bazează pe punctajul obținut după încheierea sesiunii de depunere.
Sprijinul acordat prin schema de energie este nerambursabil în proporție de 100%, iar beneficiarii potențiali au posibilitatea să depună mai multe proiecte, cu condiția ca investițiile să vizeze locații de consum diferite, fiind limitate la suma de 20.000.000 euro per beneficiar.
Pentru energia eoliană, valoarea finanțării poate ajunge la maximum 1.400.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mici sau egale cu 1 MW și la maximum 700.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.
În cazul energiei solare, sprijinul financiar poate fi de până la 1.000.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mici sau egale cu 1 MW și de până la 500.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.
Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este administratorul schemei de ajutor de stat prin intermediul AFIR.
Ai mai putea citi: Construcția primului tunel de autostradă din România a ajuns la jumătate. Se lucrează 24 din 24 la Daniela și Alina