Veste proastă pentru români! Un aliment se va scumpi cu până la 15% din toamnă, din cauza caniculei, informează antena3.ro.
Albinele nu se mai pot hrăni din cauza căldurii, tocmai pentru că flora este afectată de secetă. Aceasta nu se mai dezvoltă, iar albinele rămân fără cules, fiind nevoite să parcurgă distanțe mai lungi pentru a găsi hrană și apă, ducând astfel la uzura și la scurtarea lor de viață. Tocmai din acest motiv, mierea este alimentul care se va scumpi cu 15% din toamnă. Seceta a dus la scăderea producției de miere și toate scumpirile din ultimul timp ar putea să ducă la o majorare a prețului până la 10 sau 15%.
Citește și despre următorul subiect: Alimentele care sunt otravă pentru câini și pisici. Animalul de companie riscă să moară dacă consumă aceste produse
Stupii se încălzesc din cauza căldurii, iar albinele sunt nevoite să depună un efort mai mare pentru a menține o temperatură constantă. Apicultorii au sesizat un comportament aparte al albinelor pe timpul caniculei. Ele sunt mult mai stresate și agresive și se pot îmbolnăvi mai repede din cauza lipsei polenului și a nectarului.
În urmă cu puțin timp, apicultorii au solicitat ajutor Guvernului. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat că românii nu mai au bani nici măcar pentru a pregăti familiile de albine. El semnalează că lipsa susținerii financiare din partea Guvernului a determinat pierderi de familii de albine cuprinse între 30 și 40% din efectiv.
„În ultimii ani, producţiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din producţia medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depăşeşte 48-50% din producţia medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că preţurile de achiziţie sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina şi alte ţări extracomunitare ne omoară. Stăm şi cu bruma de miere pe care o avem în stoc şi nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare.
Lipsa fondurilor proprii şi lipsa susţinerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă şi de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone”, a declarat Ioan Feta.
Președintele ACA a menționat că anul trecut, apicultorii s-au confruntat cu o problema nemaiîntâlnită de 50 de ani. Concret, lipsa solicitărilor de miere pentru export, dar și scăderea consumului intern de miere.
„Am văzut că nici programul „Mierea în Şcoli” nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amânat pentru al 17-lea an consecutiv, deşi România se află în coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor.
Anul acesta, deşi este unul slab, cu o producţie între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern.
A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă.
Noi aducem miere din Ucraina şi a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în şcoli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a avertizat Fetea.
Vezi și: De ce nu este bine să încălzești alimente la cuptorul cu microunde. Avertismentul specialiștilor