- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă scumpire majoră a carburanților. Cât costă pe 8 iulie un litru de benzină sau motorină

08 Jul, 10:03 • Bumbeneci Diana
Încă o scumpire a carburanților la Petrom, a doua din luna iulie. Motorina standard a depășit pragul de 7,6 lei pe litru. Unde se mai găsesc carburanți ieftini.
O nouă scumpire majoră a carburanților. Cât costă pe 8 iulie un litru de benzină sau motorină

Petrom, liderul pieței de carburanți din România, a crescut din nou prețurile la benzina și motorina standard, fiind vorba despre a doua majorare în această lună. Prețurile au urcat cu 4 bani pe litru, iar în stațiile din Capitală, prețul motorinei a depășit 7,6 lei pe litru, conform peco-online.

Preț carburanți 8 iulie

Prima majorare de preț, de 5 bani pe litru, a fost aplicată joi, 4 iulie. Aceasta a fost prima scumpire făcută de Petrom după creșterea accizelor de la 1 iulie.

De la 1 iulie 2024, prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru, iar motorina s-a scumpit cu 40 de bani pe litru. Aceasta a fost a doua majorare de preț din 2024, prima fiind înregistrată la 1 ianuarie.

La începutul anului, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și 26 de bani pe litru la motorină.

Vezi și: Lovitură pentru românii care au planificat vacanțe. Prețurile biletelor de avion explodează

Preț carburanți
Preț carburanți

Pe 2 iulie 2024, Petrom a redus prețurile la benzină și motorină cu 4 bani pe litru.

La stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, pe 8 iulie 2024, prețurile erau: 7,53 lei pentru un litru de benzină standard și 7,63 lei pentru un litru de motorină standard.

Conform peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, prețul unui litru de benzină standard variază între 7,47 lei și 7,54 lei. În doar trei stații Petrom din Capitală, benzina standard este sub 7,5 lei pe litru.

Pentru motorina standard, prețurile variază între 7,61 lei și 7,64 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile carburanților

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Citește azi și: Noi zile libere pentru români. Urmează o minivacanță oferită de Guvern în vara 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult