Statul român trăiește pe datorie și se împrumută tot mai mult, de la o zi la alta, mai ales de la băncile comerciale. Din acest motiv, datoria de pe umerii țării va duce la noi majorări, iar o taxă va fi majorată începând cu anul următor. Avem de dat mai bine de jumătate din PIB și pentru a revitaliza economia, ar putea crește și taxa pe valoare adăugată.
În acest context, Alexandra Smedoiu, preşedintele Asociaţiei CFA România, crede că țara noastră se va lovi de o creștere a TVA-ului, de anul viitor. Se raportează, în prezent, cota standard de 19% care este sub media UE, de 21%, dar am putea ajunge la egal cu celelalte state membre. Dacă se va ajunge la o astfel de decizie, mai multe produse vor fi mai scumpe.
„Anul acesta se pare că mergem din nou spre un deficit bugetar foarte mare, ceea ce înseamnă că spre finalul anului trebuie să ne gândim deja la măsurile pentru anul următor. Dacă ne uităm la componenţa veniturilor fiscale aş spune că cea mai probabilă este o creştere în zona de TVA, taxa pe valoare adăugată, taxarea consumului, deoarece consumul este cel care a susţinut până acum economia şi este considerată şi cea mai puţin dăunătoare taxă, în sensul că afectează mai puţin afacerile, investiţiile şi mai mult zona de consum.
Deci, din punctul acesta, spun că cea mai probabilă este creşterea TVA. În plus, ca şi cotă standard 19% suntem sub media Uniunii Europene, care este 21% şi există, bineînţeles şi multe tranzacţii care sunt făcute cu cote reduse, 0, 5, 9%”, a spus Alexandra Smedoiu.
Ai mai putea citi: Românii află ce taxe vor plăti în 2025. Cum vrea să convingă Guvernul Comisia Europeană că poate reduce deficitul în 7 ani
Taxa pe valoare adăugată ar urma să fie majorată, în teorie, cu cel mult 3%. Procentele în plus ar urma să aducă bani suplimentari, la bugetul de stat. Problema este că multe firme din țara noastră sunt deja distruse de plata TVA-ului pe care îl achiți și tu, și clientul și oricine.
„Când spun 2 – 3 s-ar putea să nu vorbim doar de cota nominală ci şi de reaşezarea tranzacţiilor care sunt cu cote reduse astfel încât per total să putem încasa mai mult. Sigur că întotdeauna când există o creştere a taxei există şi un efect de descurajare a consumului. Deci, creşterea nu se va vedea 1 la 1 în veniturile fiscale, însă acesta este un risc pe care va trebui să ni-l asumăm pentru a putea să realizăm o creştere pe zona de venituri fiscale”, a spus Alexandra Smedoiu.
Astfel, când cumperi un produs, tu vei plăti taxa. La fel face și compania care ți-l vinde. Este o dublă-taxare de care nu scăpăm, dar care aduce mai mulți bani la bugetul de stat. Cu cât un obiect, un aliment sau orice bun este vândut de mai multe ori, cu atât mai mare este încasarea pentru autoritățile financiare.
Poți citi și: Bonusuri majore pentru românii care plătesc taxele. Ministrul Economiei: „Și aceștia de data asta vor primi o bonificație”