- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă veste excelentă pentru pensionari. Urmează o nouă majorare de pensii. Daniel Baciu: „Este în procedură accelerată în Parlament”

03 Sep, 10:48 • Cornel Ghimeșan
Românii au început deja să-și primească noile pensii, multe din ele majorate. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a venit cu noi detalii despre ce urmează să se întâmple.
O nouă veste excelentă pentru pensionari. Urmează o nouă majorare de pensii. Daniel Baciu: Este în procedură accelerată în Parlament

Poștașii au împărțit primele pensii mărite pentru români încă de luni, de la primele ore ale dimineții, după ce pensiile au fost recalculate, a afirmat Daniel Baciu.

„De la primele orele ale dimineţii, postasii au mers la seniori și au început să imparta pensiile aferente lunii septembrie. Vorbim de prima luna cand intra în vigoare legea, oamenii au început să și primească drepturile bănești conform noii legi, recalculate în noua formula de calcul. Am primele taloane de pensii tiparite. Cei doi indicatori pentru care lucram, numărul total de puncte și VP, așa o să apară de acum, înlocuind noile valori și valoarea punctului de pensii. Numărul total de puncte acumulate de o persoană în viața activa și valoarea punctului de referinta care anul asta are valoarea de 81.

Conform şefului Casei Naţionale de Pensii, peste 3,8 milioane de pensionari au beneficiat de mariri ale pensiilor după noua formula de calcul, adică 83% din nr total de pensionari care sunt acum în sistemul public de pensii. „Vorbim de o crestere în suma absoluta de 622 de lei, aceastaa e creșterea medie a pensiei. 26,65% e creșterea anvelopei creșterilor de la 1 septembrie”, spune Daniel Baciu, în exclusivitate la România TV.

Citește și Pensionarii care pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Se majorează plafonul!

Daniel Baciu: Nicio pensie nu scade

Șeful Casei de Pensii a reiterat faptul că nicio pensie din România nu scade. „Am zis clar. Am dat și scrisoare către toti pensionarii care au rezultat un cuantum mai mic, avem și bază legală în lege în care am zis asta”.

Daniel Baciu a reamintit că există un calendar foarte clar în ceea ce privește distribuirea pensiilor majorate. Așadar, în prima parte a fiecărei luni, în intervalul 1 – 15, toate pensiile cash se achită prin Poșta Română, iar pe 11-12, în funcție de zilele lucrătoare, pensiile intră pe card.

Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), plafonul pensiei până la care se acordă medicamente comensate cu 90% a crescut de la 1.830 la 2.020 de lei.

”Prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială, aprobată astăzi de Guvern, plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă creşte începând cu luna septembrie de la 1.830 la 2.020 lei. Această majorare se efectuează avându-se în vedere că prin punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii prevăzute de Legea nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de creşteri ale cuantumului pensiei, în unele cazuri depăşindu-se vechiul plafon până la care se acordau medicamente compensate 90%”, a transmis, luni CNAS.

Citește și Lovitură pentru românii care merg la medicii de familie. Se schimbă TOT în 5 ani

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult