Elevii și profesorii se pot bucura acum de o nouă zi liberă miercuri, pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Învățătorului 2024. Este o premieră la nivel național, după greva de proporții a profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023, conform Edupedu.ro.
Ziua Învăţătorului este sărbătorită anula pe data de 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.
Anul trecut, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii, moment în care profesorii erau în grevă.
După mai multe sesizări conform cărora se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au atras atenția anul trecut că aceste zile libere se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ.
Ziua liberă oferită pe data de 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și restul angajaților din Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, noul contract colectiv de muncă fiind semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca, care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Zile suplimentare nelucrătoare nu se recuperează.
Citește și: Încă o zi liberă pentru români în 2024! Guvernul a decis!
Liderul sindical Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat că „instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă prin CCMUNSCÎP este singura modalitate pentru a marca această zi”.
„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a declarat Marius Nistor pentru sursa citată.
Marius Nistor a mai declarat că pentru profesori nu se pot obține drepturi de natură salarială cu ocazia zilelor dedicate celebrării acestora, astfel că „dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”.