- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O parte din CFR va fi lichidată la finalul lui 2024. Ce impact va avea la miile de angajați?

21 Oct, 15:12 • Mălureanu Rebecca
O parte a companiei CFR va fi desființată în urma unei decizii anunțate recent. Mii de angajați de la stat vor fi afectați de această măsură; situația acestora va fi analizată de către autorități.
O parte din CFR va fi lichidată la finalul lui 2024. Ce impact va avea la miile de angajați?

Românii îți vor lua „adio” de la CFR Marfă, după ani buni de când funcționa firma de stat. Afacerea mergea pe minus de foarte mult timp încât nu mai poate activa. Ajunge la desființare și s-a stabilit contractul preventiv anul viitor. Chiar și așa, va apărea o nouă companie, Carpatica Feroviar.

Ce se va întampla cu angajații CFR?

Noua companie va lua în primire o parte dintre activele și o parte dintre angajați. Se estimează un număr de peste 3.200 de bugetari și este destul de dificil și greu de crezut că se va găsi un loc pentru fiecare dintre ei. Se vor prelua și din locomotive și vagoane.

„Concordatul se încheie în cursul anului viitor după perioada necesară operaţionalizării companiei care va continua deservirea pieţei în locul CFR Marfă, care la final va fi lichidată”, a declarat Ionuţ Cristian Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru ZF.

Capitalizarea CFR Marfă a fost deja aprobată de Guvern. Achizițiile pentru noua companie se vor face în conformitate cu planul de afaceri şi testul investitorului privat prudent agreat cu DG Competition. Carpatica Feroviar va lua asupra sa rolul celei actuale.

Decăderea CFR

Guvernul lui Victor Ponta a primit ilegal, de la Uniunea Europeană, în 2013, un ajutor de 2,6 miliarde de lei. Autoritățile au încercat să salveze firma, prin intermediul ANAF, scoțând în vânzare mai multe proprietăți. Comisia Europeană a confirmat că firma este datoare cu 4,2 miliarde de lei, compusă din cele 2,6 miliarde, la care s-au adăugat penalizări.

CFR
CFR

Ai mai putea vedea și: Alertă de călătorie MAE pentru milioane de români. Natura se dezlănțuie!

În anul 2023, compania a pus în vânzare și cele două nave ferry-boat din dotare, Eforie și Mangalia. Pentru tranzacție, a obținut 26 milioane lei.

„Deoarece CFR Marfă se află în situația de a restitui un ajutor de stat considerat ilegal de către Comisia Europeană, societatea desfășoară un proces amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de mărfuri.

Astfel, în conformitate cu articolul 248 din Codul de Procedură Fiscală, CFR Marfă a decis să valorifice toate activele care nu au o utilitate directă în activitatea de exploatare, inclusiv spațiul hotelier deținut in stațiunea Predeal”, a transmis CFR Marfă, prin intermediul unui comunicat.

La finalul lunii martie, CFR a anunțat că scoate la vânzare celebrul hotel Express din Predeal pentru 15 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și: Călătorii GRATIS pentru români în Europa, în 2025. Care sunt condițiile