O româncă din Iaşi, Luminiţa Geman, a cheltuit o avere pentru a deveni mamă, iar visul i s-a împlinit la 43 de ani. Înainte de asta, ieşeanca a pierdut 2 sarcini, iar pentru a-și îndeplini visul de a deveni mamă a cheltuit o avere
Luminiţa Geman a pierdut două sarcini în stadii avansate, iar pentru că în uter i-au rămas resturi care nu au fost curățate corespunzător, ieșeanca s-a chinuit în zadar timp de mai mulți ani să rămână din nou însărcinată. Pentru a-și vedea visul împlinit, femeia nu a mers pe programul naţional de fertilizare in vitri, ci a apelat la Clinica Saint-Luc din Bruxelles și a investit 130 de mii de euro în tratament.
„La mine a fost vorba de o problemă medicală, pentru că eu şi soţul nu suntem compatibili în ceea ce priveşte un sistem de anticorpi din compoziţia sângelui, nu e vorba de Rh, ceva mult mai aprofundat.
În 2011 şi 2012, am pierdut două sarcini la 6-7 luni, iar pentru că nu am fost curățată bine, m-am chinuit să rămân din nou însărcinată. Din anul 2016, am făcut tratament hormonal încontinuu aici, în Iași, fără niciun rezultat și am făcut și inseminare artificială.
În cele din urmă, am mers la niște medici greci, care au clinică deschisă în București, și ei au văzut că eu aveam niște rămășițe de la celelalte sarcini pe care le-am pierdut. După ce m-au curățat, s-a făcut probă la ele, am așteptat o lună, să vedem să nu fie ceva mai grav, pentru că acele resturi erau deja încarnate și puteau să-mi afecteze și mie viața, nu era vorba doar că nu reușeam să rămân însărcinată.
Din cauza acelor resturi, eu nu am putut rămâne însărcinată, dar am urmat tratament hormonal timp de doi ani. Eu am stat cu acele resturi din 2012 până în martie 2019. La trei luni după asta, am rămas însărcinată de la mama natură. Când sarcina avea 9 săptămâni, am început un tratament pe care încerc să-l aduc și în Iași, care se face în Bruxelles, Viena, Londra și Paris.
Tratamentul constă într-o plasmafereză făcută o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de anticorpii copilului, deoarece copilul moștenea anticorpii tatălui și de asta pierdeam sarcina. Celelalte două sarcini s-au dezvoltat normal, numai că au făcut un fel de anemie fetală. Toate tratamentele ne-au costat 130 de mii de euro, eu, la 9 săptămâni, eram deja în Bruxelles și am stat până a făcut fetița 1 lună jumătate”, a declarat Luminiţa Geman pentru bzi.ro
Toate eforturile sale nu au fost în zadar, deoarece ieşeanca are o fetiţă de 4 ani, perfect sănătoasă. Luminiţa Geman a mărturisit că, dacă ar fi ştiut de acest tratament mai de devreme, nu ar fi ezitat să apeleze la el. „Fata a făcut, pe 11 februarie, 4 ani, e sănătoasă. Eu îi sfătuiesc să-și facă analize ambii parteneri, noi ne-am făcut.
Dacă au mai pierdut sarcini, să facă curățarea uterului din nou, să-și facă ambii parteneri analize de sânge, iar bărbații să-și facă spermogramă. Să gândească pozitiv. Eu am făcut tratamentul în Bruxelles, la Saint-Luc, sunt niște oameni minunați, perfecționiști din toate punctele de vedere.
Eu am încercat să salvez și cea de-a doua sarcină, la o altă clinică din Belgia, dar am ajuns prea târziu, pentru că acea anemie fetală acționează foarte repede împotriva copilului. Soțul m-a susținut mereu, în fiecare lună, săracul, când vedea că plâng că îmi venea menstruația, mă încuraja, îmi zicea că o să fie bine și el și-a dorit foarte mult un copil.
Se ruga în fiecare zi la o biserică pe lângă care trecea în drum spre muncă: «Doamne, dă-mi un copil, și dacă îmi dai și fetiță, o să țin toate posturile până mor», iar de când a aflat că avem fetiță, nu sare niciun post. Dacă aș fi milionară, aș mai face un copil”, a povestit Luminiţa Geman pentru sursa citată.
Ieșeanca Luminița Geman a cheltuit o avere pentru a deveni mamă şi a declarat că, dacă ar fi milionară, şi-ar dori să aibă încă un copil.
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, anunţă că, în urma implementării programului de fertilizare in vitro care ajută cu vouchere de 3.000 de euro familiile care nu pot avea copii pe cale naturală, în România s-au născut 73 de copii şi alte peste 1.700 de femei care au beneficiat de această procedură cu decontare de la stat sunt însărcinate.
”Pentru anul 2023 am avut 10.000 de proceduri eligibile. Din 10.000, începând cu luna octombrie avem, până săptămâna trecută – în fiecare săptămână primim aceste raportări – 73 de naşteri, 73 de bebeluşi, 1.736 de sarcini în evoluţie.
Avem, de asemenea, 3.119 deconturi cu farmaciile, 2.928 deconturi la clinici, 9.322 de contracte semnate din cele 10.000 şi vouchere emise”, a explicat, la Euronews România, Natalia Intotero.
Ministrul a precizat că acesta este un rezultat ”foarte bun”, explicând că procedura este una de durată şi că deconturile la farmacii se explică prin tratamentul medical pe care femeile trebuie să îl urmeze.
Citește și: Statistici îngrijorătoare: Jumătate dintre copiii din UE născuți de mame sub 14 ani sunt din România
”Este foarte bun raportul (dintre vouchere şi sarcinile obţinute – n.r.) şi o să vedeţi că vor şi alte naşteri. Pentru a fi părinte, mai ales atunci când nu reuşeşti să ai un copil pe cale naturală, sunt anumite aspecte care trebuie îndeplinite”, a adăugat Intotero.
Programul naţional de fertilizare in vitro a început în toamna anului 2022, iar prima naştere a fost în octombrie 2023. Cuplurile care îndeplinesc anumite condiţii pot primi, prin acest program, vouchere de 3.000 de euro din care 1.000 de euro pot fi utilizaţi pentru analizele medicale şi 2.000 de euro pentru procedura medicală în sine.