Inițiatoarea proiectului este Bianca Ionescu, o tânără din Alba, studentă în anul trei la specializarea Media Digitală, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Bacaedemia a devenit o adevărată afacere în timp, procesul fiind sprijinit preponderent de inteligența artificială.
„Povestea în sine pot spune că a început în 2022, adică atunci mi-a venit și ideea. În acel an am susținut eu examenul de bacalaureat și am obținut 10 la Istorie, respectiv 9.80 la Limba și Literatura Română. După susținerea examenului, mi-am digitalizat propriile materiale, le-am structurat, colorat și am creat un cont de Instagram pe care le distribuiam și le oferim gratuit elevilor.
La acel moment, în 2023, aveam 3.000 de urmăritori. După examen, mulți mi-au transmis rezultatele pe care le-au obținut la Bacalaureat. Majoritatea au obținut peste 9.50, iar mulți chiar 10, cu ajutorul materialelor postate de mine”, dezvăluie tânăra studentă, despre începutul proiectului inedit.
Bianca subliniază că a descoperit impactul pozitiv al unor astfel de materiale structurate în mod simplu și viu colorat, având în vedere că elevii sunt sătui de cărțile groase pe care trebuie să le tocească. Ulterior, i-a venit ideea de a realiza materiale video scurte care să cuprindă materia de bază pentru Bacalaureat, cu ajutorul AI, și să le publice pe TikTok.
După ce a avut succes în mediul online, s-a gândit să își extindă proiectul și să îl transforme în afacere prin editarea unor culegeri originale pentru fiecare materie din care se dă examenul de Bacalaureat. Pentru ca acest lucru să se concretizeze, avea nevoie de sprijinul altor tineri care au susținut, recent, examenul de la finalul liceului și au avut rezultate foarte bune.
Mai întâi a fost ajutată de niște absolvenți de liceu din județul Alba care au obținut medii de 10 la Bac în anii anteriori, apoi a cooptat și alți studenți în proiect, ajungându-se la o echipă care se ocupă acum de realizarea de materiale specifice pentru fiecare materie.
„Le-am propus să se alăture echipei Bacademia, iar în prezent suntem o echipă formată din 10 studenți.
Recent ni s-au alăturat doi noi colegi pentru materiile Fizică și Chimie organică. Fiecare dintre noi a publicat o carte sub îndrumarea cadrelor didactice. Deși suntem o echipă tânără și cărțile noastre sunt gen Z, am cerut doar profesorilor cu peste 20-30 de ani vechime în învățământ să corecteze culegerile. Cărțile de geografie și istorie au fost corectate chiar de bunica mea, Ionescu Eleonora, care a fost profesoară la Liceul Teoretic Petre Pandrea din Balș”, povestește Bianca.
Pentru realizarea materialelor publicate online există o echipă specială formată din patru persoane.
„Rețeaua de socializare ne-a ajutat să devenim populari și să trecem la nivelul următor, la înființarea editurii. Avem 61.000 de urmăritori pe Tik Tok și 1 milion de aprecieri. Unele videoclipuri au și 1 milion de vizualizări, altele 500.000. O colegă a noastră mai face, de exemplu, clipulețe funny cu rezumatele operelor. Personajele din operele de Bacalaureat le-am creat într-un fel ca să respecte cumva cât mai fidel trăsăturile din carte, să semene cu personajele. Textele nu sunt făcute cu ajutorul inteligenței artificiale, fiind redactate de către mine”, completează studenta, portrivit ziarulunirea.ro.
Realizarea unui astfel de material video durează aproximativ trei zile: „Durează să creăm personajul, să îl animăm, să îi dăm voce. Îmi ia și mie destul de mult timp să fac textul. E puțin mai greu pentru că suntem și studenți și mergem la cursuri”.
Cu ajutorul AI, studenții implicați în această afacere oferă o față contemporană autorilor pe care elevii îi studiază pentru Bacalaureat. Mai mult, utilizează personaje cu impact mare în rândul adolescenților pentru a reprezenta personaje din opere literare. De exemplu, Otilia din „Enigma Otiliei” este întruchipată de vedeta amercană Paris Hilton.
Editura a fost înființată în toamna anului trecut și a devenit o adevărată afacere. Bianca a dezvăluit că a vrut să renunțe de multe ori, din cauza piedicilor de care s-a lovit, dar, în cele din urmă, sprijinită și de părinți a reușit să își vadă visul împlinit.
După examenul de Bacalaureat din 2024, au apărut și primele reacții ale absolvenților, care au susținut că și cu ajutorul materialelor celor de la Bacademia au reușit să obțină medii mari, chiar și note maxime la unele materii.
„Bacademia a luat naștere din dorința de a aduce o schimbare asupra învățământului românesc. Cine ar putea să înțeleagă mai bine prin ce trec elevii generației actuale, decât o echipă de studenți ce au fost în «papucii» lor. Cărțile editurii noastre au fost înregistrate, de asemenea, la Biblioteca Națională a României și sunt utilizate în prezent inclusiv de profesori în cadrul meditațiilor private, sau chiar la clasă.
Scopul nostru nu a fost niciodată de a concura cu profesorii, ci ca aceștia să ia în considerare și noua metodă de a învăța. Considerăm că ar trebui să se «aplece» mai mult spre ce doresc elevii din ziua de astăzi iar noi suntem aici să oferim o mână de ajutor!”, astfel este prezentată editura studenților pe site-ul propriu.