O subsidiară românească a gigantului Gazprom a oficializat intrarea în insolvență. Balkan Marine Bunker Assets SRL, compania cu sediul în Portul Constanța, a depus cererea de insolvență încă din 25 martie 2024, iar acum aceasta a fost aprobată. După ce prima cerere a fost respinsă de instanță, acum au reușit să intre în procedura simplificată, notează Bugetul.ro.
După cum notează Ziua de Constanța, înainte de a intra în insolvență, această subsidiară Gazprom înființată în iulie 2021 desfășura activități și servicii auxiliare transportului pe apă. Compania își are sediul pe strada Traian din Constanța și este sub controlul GPN Foreign Assets Management LLC din Rusia.
Balkan Marine Bunker Assets SRL a fost creată ca rezultat al divizării parțiale a Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA în 2021. Procesul de divizare și transferul de active și părți sociale au fost finalizate în iulie 2021. Mai târziu, într-o perioadă cuprinsă între 15 noiembrie 2021 și 11 februarie 2022, Gazpromneft Marine Bunker LLC și GPN – Proiect LTD au cedat părțile sociale ale noii entități, Balkan Marine Bunker Assets SRL, către o altă entitate din cadrul Gazpromneft din Rusia, GPN Foreign Assets Management LLC.
Te-ar putea interesa și: Afacerea care ridică semne de întrebare. Bogdan Drăgoi s-a îmbogățit de 40 de ori, după ce a preluat Comvex Constanța
R&I Group SPRL și Maestro SPRL, filiala București, au fost desemnați ca lichidatori provizorii pentru această subsidiară Gazprom. Obiectivul lor este să recupereze datoriile și să pună bunurile la vânzare în cadrul unei licitații pentru a acoperi sumele restante. Până la data de 30 mai, toate entitățile implicate trebuie să depună cererile de admitere a creanțelor. Tabelul preliminar al creanțelor va fi publicat abia pe data de 7 iunie 2024.
Într-un alt caz, magistrații au respins cererea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați de a începe executarea silită în cazul acestei firme controlate de Gazprom.
Între 15 noiembrie 2021 și 11 februarie 2022, Gazpromneft Marine Bunker LLC și GPN – Proiect LTD au cedat părțile sociale ale companiei către o altă entitate a Gazpromneft din Rusia, GPN Foreign Assets Management LLC. După cum arată sursa citată, această decizie indica problemele cu care subsidiara se confrunta.
Compania a solicitat falimentul încă din 9 februarie și a cerut să intre în insolvență începând cu data de 15 februarie, însă cererea a fost respinsă. Declinul său a survenit neașteptat, având în 2022 o cifră de afaceri de peste 1,1 milioane de lei, dar și datorii de peste 28.000 de lei. Profitul firmei din Portul Constanța nu a fost suficient de semnificativ pentru a acoperi deficitul financiar pe termen lung.