- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O țară din Europa interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli. Profesorii vor face controale

09 Aug, 18:42 • Preda Silvia
O țară din Europa va interzice începând cu 1 septembrie folosirea telefoanelor mobile de către elevi.
O țară din Europa interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli. Profesorii vor face controale

Ungaria anunță că va interzice folosirea telefoanelor mobile, dar și celorlalte dispozitive cu acces la internet de către elevii din şcolile primare şi secundare, cu unele excepţii. Legea intră în vigoare la 1 septembrie 2024.

Telefoanele mobile şi celelalte dispozitive cu acces la internet trebuie predate profesorilor la intrarea în centrele de învăţământ și vor fi restituite elevilor la sfârşitul orelor. Excepţiile trebuie să fie justificate şi acceptate de către directorii sau profesorii şcolilor, transmit autoritățile.

Profesorii vor trebui să controleze dacă elevii aduc în clasă obiecte interzise şi să le preia până la sfârşitul orelor.

Ungaria interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli

telefoane mobile

Ordinul autorităților a fost criticat de Sindicatul Democrat al Profesorilor (PDSZ), care susține că nu a fost redactat luând în considerare „niciuna dintre preocupările sau obiecţiile raţionale şi legitime” ale organizaţiilor sindicale.

Printre obiectele interzise sunt dispozitivele de telecomunicații precum telefoanele mobile, dispozitive pentru înregistrarea imaginilor sau sunetului și dispozitive inteligente pentru acces la internet. Această categorie cuprinde telefoanele mobile, laptopurile, camerele digitale sau analogice, reportofoanele, ceasurile inteligente și cititoarele de cărți electronice.

Citește și: Obligaţie nouă în grădiniţe şi şcoli. Ce trebuie să facă fiecare preşcolar sau elev

Ar putea fi făcute excepții pentru dispozitivele digitale, cum ar fi laptopurile, tabletele și, după caz, telefoanele mobile, care pot fi folosite ca instrumente digitale de predare în clasă.

Fără telefoanele mobile în timpul orelor și în România

Telefonul mobil va fi interzis în timpul orelor – cu excepția utilizării lui în scop educativ, cu acordul profesorului.

Fiecare unitate de învățământ va decide cum va gestiona această situație.

Vezi și: Se scurtează vacanța de vară în cazul elevilor din România. Programa anului școlar 2024-2025