În România se înregistrează o lipsă majoră a forței de muncă. Compania, din județul Bihor, Valtryp, care echipează mașini de lux, precum Jaguar sau Porsche, cu volane, caută angajați. Această companie este destul de cunoscută și cifra de afaceri arată rezultate bune, comenzile fiind până în anul 2028.
„Dacă am putea, mâine am angaja 200 de oameni, dar nu știm de unde să îi scoatem”, declară directorul general Valer Trip, potrivit profit.ro.
Ai putea fi interesat și de: Michael Spence, profesor emerit de economie: „Generația Baby Boom de după 1945 a ajuns la vârsta pensionării și părăsește forța de muncă, dar continuă să consume.”
În județul Bihor, raportul de forță de muncă nu mai e același precum în trecut, acesta luând o răsturanre incredibilă! La momentul actual, nu mai dictează angajatorii, ci angajații.
„Există o criză uriașă de personal. La bursa locurilor de muncă, un angajator era fericit că a găsit, în sfârșit, un reglor. Vorbim de o persoană cu studii medii, cu competențe tehnice, care știe regla utilaje. Aceasta poate câștiga între 6.000 și 7.000 lei net, ceea ce până acum era imposibil în Oradea.
Dispariția industriei comuniste în anii 90 a pecetluit soarta a mii de bihoreni. Unii s-au reprofilat, alții s-au pensionat. Nu puțini au emigrat. După 2009, când au fost desființate școlile profesionale, alți meseriași n-au mai apărut. „E destul să cauți un instalator sau un zidar și realizezi dimensiunile crizei.”, a comunicat directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba, conform sursei citate.
La finalul lunii octombrie 2023, au fost scoase aproximativ 2.000 de locuri de muncă din partea a 50 de firme, iar cea mai mare trecere o au muncitorii necalificați. De asemenea, există și criză de specialiști. Există 200 de locuri de muncă pentru absolvenții de studii medii și superioare, ceea ce înseamnă cam 10% din total.
„Peste 70% din locurile de muncă vacante sunt pentru calificări joase, de simpli operatori. Există 200 de locuri de muncă pentru absolvenții de studii medii și superioare, ceea ce înseamnă cam 10% din total.”, a declarat directorul AJOFM, potrivit sursei citate.
A nu se crede că la stat nu este aceeași problemă. Lipsa de personal se regăsește și în acea arie, întrucât, după ani în care șclile de subofițeri atrăgeau peste 3 candidați pe loc, examene de toamna treuctă au înregstrat 1,3 pe loc.
„Un jandarm câștigă cam 4.000 lei, cu tot cu ore suplimentare, ture de weekend, vechime. Un muncitor în privat poate câștiga la fel, fără niciun risc ori privațiune.”, a comunicat col. Ioan Bogdan, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi, conform celei citate anterior.
Ai putea fi interesat și de: Cum putem aduce investitori străini în România. „Avem încă o forţă de muncă competitivă, calificată şi care nu este scumpă comparativ cu celelalte ţări europene”