Viața la bloc este complicată, mai ales când este un imobil cu multe apartamente, respectiv locatari. Unii pot avea obiceiuri care pentru alții sunt deranjante. De acea au fost stabilite niște reguli de conviețuire, iar nerespectarea lor duce la sancționarea celor care le încalcă.
Sunt unii locatari care, din comoditate sau din dorința de a aerisi apartamentul, deschid ușa apartamentului în timp ce gătesc, lăsând mirosuri grele să pătrundă pe scăra blocului, un obicei care poate crea disconfort.
Citește și: Ce este interzis să depozitezi în spațiile comune ale blocului. Amenzile sunt uriașe
Persoanele care gătesc cu ușa deschisă și permit mirosurilor de mâncare să se răspândească pe scara blocului riscă amenzi drastice, care pot ajunge până la 30.000 de lei pentru persoanele fizice, potrivit Capital.
În cazul în care fapta se repetă, cresc și amenzile. În cazul firmelor, amenzile pot urca până la 80.000 de lei.
„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.
Citește și: Lovitură devastatoare pentru românii fumători care stau la bloc. Amenzile sunt uriaşe!
Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a declarat Rodica Militaru, una dintre inițiatoarele legii.
Rodica Militaru a arătat că la elaborarea Legii mirosurilor a muncit o echipă de specialişti din diverse domenii. Din documentarea lor a rezultat că există standarde, metodologie şi aparatură privind măsurarea intensităţii mirosurilor.
„La elaborarea Legii mirosurilor, a muncit o echipă de specialişti din diverse domenii. Din documentarea noastră a rezultat că există standarde, metodologie şi aparatură privind măsurarea intensităţii mirosurilor.
În România există cel puţin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică şi anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND).
Buletinele de analiză eliberate de către un laborator acreditat sunt valabile la nivel internaţional. Prin urmare, în România se pot efectua determinări ale nivelului de disconfort olfactiv”, a arătat Rodica Militaru.