- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Obiceiul financiar care ne aduce mai aproape de faliment. Cei care fac asta ajung să plătească dobânzi și de 20%

24 May, 23:10 • Adrian Popovici
Statisticile BNR arată că românii apelează din ce în ce mai mult la cardurile de credit. Specialiștii ne recomandă să avem grijă cum folosim acești bani împrumutați dacă vrem să evităm falimentul.
Obiceiul financiar care ne aduce mai aproape de faliment. Cei care fac asta ajung să plătească dobânzi și de 20%

Numărul de români care își declară falimentul personal este în creștere în ultima perioadă. Deși o astfel de situație nu poate fi atribuită în mod exclusiv deciziilor financiare greșite pe care aceștia le-au luat, după cum ne explică specialiștii din domeniu, există unele comportamente pe care le putem evita sau cel puțin limita pentru a nu ajunge în această situație, notează Antena 3 CNN.

După cum arată sursa citată, inflația îi afectează profund pe români, iar asta îi face să-și îndrepte atenția către soluții financiare precum împrumuturile bancare și utilizarea tot mai frecventă a cardurilor de cumpărături. Experții avertizează însă că aceste instrumente ar trebui utilizate cu prudență pentru a evita situația în care ne aflăm la limita falimentului.

Mai exact, cardurile de credit ar trebui rezervate doar pentru situațiile de urgență. În plus, specialiștii ne recomandă să evităm achiziționarea bunurilor care se depreciază rapid, cum ar fi telefoanele mobile sau alte dispozitive electronice. Trebuie precizat că întârzierea în plata ratelor poate atrage costuri substanțiale, cu dobânzi care pot ajunge până la 20%, costuri care cu greu pot fi suportate de o persoană aflată la limita falimentului.

Specialiștii atrag atenția asupra formării unui cerc vicios în utilizarea cardurilor de credit care ne-ar putea duce chiar și la faliment, dacă nu suntem familiari cu toate comisioanele care vin cu un astfel de instrument financiar putem ajunge la situația în care trebuie să returnăm sume și de două-trei ori mai mari.

Obiceiul financiar care ne aduce mai aproape de faliment. Cei care fac asta ajung să plătească dobânzi și de 20%
Obiceiul financiar care ne aduce mai aproape de faliment. Cei care fac asta ajung să plătească dobânzi și de 20%

Te-ar putea interesa și: Avertisment sumbru cu privire la falimentul personal al românilor! Mircea Coșea: „E o distrugere clară și precisă a clasei mijlocii!”

Folosirea iresponsabilă a cardurilor de credit ne poate duce la faliment și alte probleme financiare

Aceștia mai avertizează avertizează că dobânda este percepută pentru fiecare zi de întârziere în plată, recomandând reducerea limitei cardului pentru a evita tentația folosirii fondurilor care nu ne aparțin. În plus, neplata acestor credite poate conduce la consecințe grave, faliment sau executarea silită, iar potențiale dificultăți pot apărea și în accesarea unui credit imobiliar.

Interesul în creștere al românilor pentru creditele de consum, inclusiv pentru cardurile de cumpărături, a fost o surpriză și pentru guvernatorul BNR. Conform datelor băncii centrale, valoarea creditelor de consum în luna martie a atins 70 de miliarde de lei, înregistrând o creștere de 8% față de anul precedent.

„Crește vertiginos creditul de consum. Realizăm că această creștere a creditelor de consum s-a făcut chiar în condițiile unor dobânzi înalte”, a spus Mugur Isărescu.

Citește și: Falimentele RCA i-au făcut mai sceptici pe români, dar interesul pentru polițele de sănătate, locuințe și viață e în creștere – Alexandru Ciuncan, directorul UNSAR

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: