- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Obligație pentru fermieri! Trebuie să respecte condiționalitatea socială din 2025 pentru a primi plăți directe și compensatorii

30 Oct, 16:52 • Mălureanu Rebecca
Începând cu 2025, fermierii vor trebui să respecte reguli stricte de condiționalitate socială dacă vor vrea să intre în posesia plăților directe și compensatorii. Legislația în domeniul muncii și protecției sociale trebuie respectată, întrucât încălcarea obligațiilor poate duce la sancțiuni serioase!
Obligație pentru fermieri! Trebuie să respecte condiționalitatea socială din 2025 pentru a primi plăți directe și compensatorii

Fermierii vor beneficia de plăţile directe sau cele compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor doar dacă vor respecta niște norme fixe privind condiţionalitatea socială, care vor fi impuse în toate statele membre începând din 2025, transmite Agerpres.

Fermierii vor beneficia de plațile directe și compensatorii, dacă respectă condiționalitatea socială

În conformitate cu un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost admisă o hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 1571/2022 ce vizează stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor conforme sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.

Prin medierea actului normativ, MADR precizează cadrul normativ naţional indispensabil implementării condiţionalităţii sociale, care, începând cu 2025, va fi o obligație pentru toate statele membre UE.

„Condiţionalitatea socială este o cerinţă stabilită în legislaţia europeană (Regulamentul (UE) nr.2115/2021), în temeiul cărei fermierii care primesc plăţi directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor, vor fi supuşi, începând cu data de 1 ianuarie 2025, unei sancţiuni administrative, respectiv reducere/excludere a cuantumului subvenţiilor, dacă nu îndeplinesc anumite cerinţe legate de condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă anumite obligaţii ale angajatorului, stabilite în legislaţia naţională de transpunere a Directivei (UE) 2019/1152, Directivei 89/391/CEE şi a Directivei 2009/104/CE”, precizează MADR într-un comunicat remis AGERPRES.

Condiţionalitatea socială este obligatorie pentru fermieri din 2025 dacă vor să primească plăţi directe şi compensatorii
Condiţionalitatea socială este obligatorie pentru fermieri din 2025 dacă vor să primească plăţi directe şi compensatorii

Ai mai putea citi și: 5.000 de lei pe cardurile românilor. Florin Barbu: „Vin plățile la a doua tranșă”

Decizia Guvernului vizează: condiţionarea plăţilor directe sau plăţilor compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor acordate fermierilor, de respectarea normelor privind condiţionalitatea socială, conform dispoziţiilor legale aplicabile în domeniul legislaţiei privitoare la îmbunătăţirea condiţiilor de încadrare în muncă şi asigurarea respectării obligaţiilor angajatorilor, la fel şi a cerinţelor privind securitatea şi sănătatea în muncă; excepție, în cazul ajutoarelor naţionale tranzitorii, a aplicării sancţiunilor pentru nerespectarea normelor ce vizează condiţionalitatea socială, alături de normele privind condiţionalitatea de mediu.

Totodată, actul normativ mai are în vedere stabilirea termenului şi a modalităţii de aprobare a sancţiunilor aplicabile în cazul nerespectării de către beneficiarii subvenţiilor, a normelor privind condiţionalitatea socială, raportând 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

APIA va fi cea care va aplica sancțiunile, ca urmare a notificării autorităţilor cu atribuţii în controlul şi asigurarea respectării normelor din domeniul legislaţiei ce are în vizor facilitarea condiţiilor de încadrare în muncă şi asigurarea respectării obligaţiilor angajatorilor, la fel şi a cerinţelor ce privesc securitatea şi sănătatea în muncă, în condiţii ce se stabilesc prin protocol de colaborare.

Nu în cele din urmă, prin hotărâre s-a întocmit cauza legală pentru aprobarea, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, a Ghidului fermierului privind condiţionalitatea socială.

Te-ar mai putea interesa și: ANOFM dezvăluie o rată a șomajului de 3,14% în septembrie, provocând îngrijorări economice!

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...