- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Obligatoriu în școli! Profesorii trebuie să declare în scris că nu oferă meditații contra cost elevilor de clasă

25 Sep, 15:42 • Cornel Ghimeșan
Profesorii vor fi obligați se declare în scris până la finalul anului 2024 că nu oferă meditații contra cost la clasele la care predau. Semnarea documentului are scopul de a evita posibilele conflicte de interese.
Obligatoriu în școli! Profesorii trebuie să declare în scris că nu oferă meditații contra cost elevilor de clasă

Profesorii

au obligația de a declara în scris până pe 31 decembrie 2024 că nu își meditează contra cost elevii de la clasă. Părinții au observat că anumite cadre didactice favorizează elevii cărora li se oferă meditații și nu își dau același interes la predare.

Profesorii își focusau atenția asupra elevilor pe care îi meditau în privat , astfel în timpul evaluării cadrul didactic punea o mai mare presiune pe ceilalți elevi, determinându-i în mod indirect să apeleze la serviciile sale. Declarația are scopul de a evita conflictele ce pot apărea între profesori și elevi sau părinți.

Profesorii nu au dreptul să își mediteze elevii de la clasă

Vorbim despre o procedură simplă, rapidă și obligatorie și care urmărește un scop precis. Nu (este vorba despre stoparea fenomenului meditațiilor.). Nu ai cum să lupți împotriva acestui flagel. În schimb, poți determina un profesor să-și adapteze nivelul de predare la nivelul tuturor elevilor din clasă, de la cei mai buni până la cei mai slabi”, a explicat Dan Tita, președintele Asociației Părinților din Sectorul 1 al Capitalei.

Profesorul își asumă în scris că respecta regulamentul ce presupune interzicerea meditațiilor la clasă prevăzut de Legea Educației.

Vezi și: Profesorii avertizează că examenele la BAC 2025 riscă să devină un haos total! Se solicită modificarea urgentă a calendarului

Cum arată o declarația de interese ce trebuie semnată?

Declarația de interese pentru profesori
Declarația de interese pentru profesori

Profesorul trebuie să își treacănumele, prenumele, adresa, datele din buletin, cât și numele și adresa școlii la care predă. Declarația include și norma didactică a dascălului, disciplina și clasa la care predă și anul școlar în curs. Documentul trebuie să fie datat și semnat.

Profesorii care nu respectă regulamentul pot fi grav sancționați. Nerespectarea acestuia ar putea să sperie anumite cadre didactice determinându-i probabil să renunțe la meditațiile private.

„În realitate, un control din partea unității de învățământ sau din partea autorităților nu există. Profesorul poate declara una și poate acționa tocmai pe dos. Putem vorbi doar despre plângeri care ar putea fi făcute la adresa lor. Însă, de cele mai multe ori, părinții se feresc să facă vreun denunț. Unii pentru a-și cumpăra liniștea copiilor la clasă, alții pentru că au încredere în profesorul respectiv care este un profesionist”, a precizat reprezentantul părinților din Sectorul 2 din București.

„Nu există reglementată în mod categoric o anumită sancțiune. Încălcarea regulamentului intră la categoria nerespectării normelor în vigoare, iar în funcție de gravitatea ei Comisia de Cercetare Disciplinară și Consiliul de Administrației decid sancțiunea pe care o vor impune.

Să zicem că eu meditez copiii de la clasă, dar declar că n-o fac. Veniturile încasat nu sunt nici ele declarate. În acest context, un coleg de-al meu sau un părinte face o sesizare către ANAF iar eu, pentru că nu am declarat acele venituri, pot fi sancționat odată de către școală, pentru că am încălcat un regulament, odată de către ANAF căci sunt evazionist. De asta le este teamă profesorilor, că va sta ANAF-ul cu ochii pe ei”, a adăugat președintele Asociației Părinților din Sectorul 1 al Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și: Telefoanele mobile, interzise în timpul orelor de curs. De ce nu vor putea fi confiscate de către profesori: „E complicat să faci asta”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult