Românii s-ar putea confrunta cu o plată aproape dublă a impozitului pe salariu, cu posibilitatea de a pierde sute de lei din venitul lunar. Propunerile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) către Guvernul condus de Marcel Ciolacu includ impozitarea progresivă a salariilor și creșterea taxelor pe proprietate. Aceste propuneri au fost discutate în timpul vizitei secretarului general al OCDE la București, unde s-a întâlnit cu oficialii de rang înalt.
Raportul OCDE privind starea economiei României a ajuns pe mesele lui Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis, imediat după întâlnirea cu secretarul general al organizației. OCDE este o organizație de mare importanță, care cuprinde marile economii ale lumii, însă aduce și recomandări care ar putea afecta milioane de români în cazul implementării lor.
Una dintre propunerile cheie este introducerea unui impozit progresiv pentru salariile sub 3.900 de lei net, cu o scădere a cotei de la 10% la 6%. Totodată, se sugerează o creștere a impozitului pentru salariile între 3.900 lei net și 9.200 lei net lunar, de la 10% la 12%. Pentru veniturile ce depășesc 9.200 lei net lunar, se propune o cotă de impozit de 18%, aproape dublă față de nivelul actual.
Poți citi și: Românii care nu mai pot ieși la pensie fără penalizare. „Au o penalitate de maximum 30%”
Pe lângă impozite, OCDE sugerează și majorarea TVA-ului la 19% pentru toate produsele și serviciile, cu excepția alimentelor, medicamentelor și locuințelor sociale.
În plus, se propune creșterea vârstei de pensionare în funcție de speranța de viață și eliminarea beneficiilor pentru mamele cu mai mulți copii din noua lege a pensiilor. Conform noii legi a pensiilor, mamele cu mai mulți copii se pot pensiona anticipat fără penalizare, beneficiind de o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil.
Chiar dacă guvernanții promit că anul acesta nu se vor aplica taxe mai mari, este posibil ca multe dintre aceste măsuri să fie implementate începând cu 2025.
Vezi și: Deficit major pe piața muncii. În ce domenii sunt angajații extrem de dificil de recrutat în 2024