Greva continuă. Guvernul a avansat o nouă propunere pentru profesori. Sumele s-au majorat de această dată. Prime anuale de 1.500 lei și majorare salarială de 45%, a anunțat News.ro. Oferta vine de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% creșteri salariale și prime anuale de 1.500 de lei acordați în 5 octombrie până în 2027. Banii vin din fonduri europene.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” atestă că Guvernul a venit cu această ofertă, în urma discuțiilor de vineri.
„În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, a declarat Marius Nistor.
Președintele a fost întrebat dacă aceste majorări salariale sunt pentru toate cadrele didactice și nedidactice, însă acesta a răspuns că aceste aspecte nu s-au discutat deocamdată și că rămâne de văzut.
Mai mult, a fost întrebat și dacă noua ofertă îi va mulțumi pe greviști. Marius Nistor a răspuns că cei care trebuie să fie mulţumiți sunt colegii săi. „Eu nu exprim păreri personale, eu reprezint o structură sindicală, sunt seci de mii de oameni acolo, e trebuie să fie mulţumiţi, nu eu. Astăzi este grevă, mai departe colegii hotărăsc, în cunoştinţă de cauză”, a adăugat acesta.
Noua ofertă a Guvernului pentru profesori:
– de la 1 ianuarie 2024, 45% majorare la salariu.
Ministerul Educației a transmis o circulară către inspectoratele școlare județene, cu privire la situația salariilor din educație pe luna mai. Potrivit prevederilor legale, profesorii greviști nu vor fi plătiți aferent zilelor de protest.
„Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii. Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat.
Inspectoratele școlare județene/ISMB, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, transmite Ministerul Educației, potrivit circularei.
Alte articole: Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România. Marius Budăi: „Este o reformă care clar este cu interes principal”