Angajații din sistemul privat se bucură de un nou sprijin. Salariații vor primi vouchere de vacanță. Propunerea este una pentru care nu mai puțin de 140 parlamentari și-au dat acordul, așa cum anunță antena3.ro.
Nu mai puțin de 140 parlamentari și-au dat acordul pentru a le oferi angajaților din sistem privat vouchere de vacanță. În cadrul dezbaterii privind Propunerea legislativă, Alina Gorghiu preciza că salariatul este atât cel care lucrează în regim public, cât și cel care își desfășoară activitatea în sistem privat. Președintele interimar al Senatului menționa că Parlamentul are posibilitatea de a elimina inegalitățile dintre bugetari și salariații din mediul privat.
„Dezbaterea va avea o cuprindere mai mare – aceea de arăta că Parlamentul are voința de a elimina inechitățile dintre bugetari și angajații în mediul privat. Se vede voință politică în acest sens! În favoarea acestei propuneri au semnat nu mai puțin de 140 de parlamentari! Este foarte bine că pornim această discuție de fond de la voucherele de vacanță: pentru că toată lumea a auzit de ele și pentru că aceasta a fost o politică publică de succes, cu rezultate bune pentru angajați și pentru turism.
Și este normal să extindem o măsură care dă rezultate! Salariat este și cel care lucrează în sistemul bugetar, dar și cel care își desfășoară activitatea în sistemul privat. Obiectivul urmărit de angajator fie el stat, fie privat – de la fiecare angajat în parte este același: productivitate la cel mai înalt nivel. Normal este ca și sistemul de beneficii să fie echitabil”, completează Gorghiu.
Te-ar putea interesa și: Guvernul aprobă un nou sprijin pentru români. Persoanele care suferă de boala secolului primesc vouchere în valoare de 3.000 de lei
Președintele interimar al Senatului preciza că bugetarii beneficiază deja de câțiva ani de vouchere de vacanță, a căror valoare actuală este de 1.450 lei, fiind „un bonus care oferă angajatului opțiuni de calitate de petrecere a timpului liber alături de membrii familiei”. În acest sens, proiectul de lege prevede extinderea măsurii față de cei 4.2 milioane de salariați din mediul privat, iar astfel, reprezentanții reușesc să elimine discrepanța din cele două sectoare.
Gorghiu a confirmat că acordarea unor vouchere de vacanță este măsura care poate încuraja încheierea de contracte de muncă, dar la fel de bine, reduce presiunea fiscală, în contextul în care costul pe fiecare angajat este de peste 40%. În încheiere, președintele interimar al Senatului declară că sectorul privat poate fi considerat motorul economiei, tocmai din acest motiv, el trebuie să fie „impulsionat, nu discriminat!”.
„Proiectul de acum prevede extinderea sistemului voucherelor de vacanță suportate din bugetul de stat și la cei 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, eliminând, așa cum spuneam, o discrepanță importantă, între angajații din sectorul bugetar și cei de la privat. Fără ca angajatorii privați să facă un efort propriu!
Este o măsură care încurajează încheierea de contracte de muncă și reduce presiunea fiscală în condițiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE. Un element foarte important este faptul că cea mai mare parte din valoarea acestor vouchere de vacanță, cel puțin două treimi, se va întoarce în economie. (…) Sectorul privat este motorul economiei, el trebuie impulsionat, nu discriminat! Angajații din România trebuie să beneficieze de aceleași politici publice indiferent de angajator”, precizează Alina Gorghiu.