După toate tensiunile din politică privind reducerea cheltuielilor bugetare, a apărut încă o măsură care precizează impozitarea salariului mai mare decât cel al președintelui, a anunțat Romania Libera.
Premierul Nicolae Ciucă este cel care a adoptat această măsură de impozitare cu 16% salariile angajaților care sunt mai mari decât cel al președintelui, care urmează să fie adoptată prin OUG, ulterior întră în vigoare de pe 15 mai. Așadar, se va impozita doar partea din salariu care depășește venitul oficialului.
„Nu discutăm despre supraimpozitare, ci de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al Președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Această măsură ce privește supraimpozitarea veniturilor s-a făcut auzită în urma ședinței de coaliție care a avut loc luni seară.
De asemenea, tot prin OUG se va decide și înghețarea angajărilor, ar putea intra în vigoare de pe 15 mai, făcând excepție sistemul educației, sănătății și a posturilor unice. Această măsură ajută la reducerea a 10 milioane de lei din buget.
Totodată, Marcel Ciolacu, președinte PSD, este de părere că interzicerea cumulului pensie-salariu ar putea fi neconstituțională, iar pentru a merge la sigur, mai bine ar fi măsura de supraimpozitare.
„Dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut a Președintelui, care e aproximativ 25 de mii, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară. Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului.”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Mai mult, președintele PSD anunță că firmele din mediul privat sunt ferite de această măsură de supraimpozitare. Totuși, dacă această măsură este aplicată doar la stat, ar putea fi neconstituțională.
Marcel Ciolacu afirmă că o prima măsură desprinsă din consultările coaliției ar fi oprirea angajărilor în sectorul bugetar, cu excepția sistemului de Sănătate.
„E oportună o ordonanța de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministrul, fiecare agenție, sa își facă o analiză proprie și, în cazul în care au posturi descoperite, să facă transferuri în interiorul instituțiilor.”, a mai spus Ciolacu.
Alte articole: Marius Budăi: „Nu vorbim de o îngheţare a salariilor!”. Ce se întâmplă cu românii care au venituri mai mari de 25.000 de lei