Este vorba de aspartam, care e considerat a fi unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume. Acesta urmează să fie inclus pe lista substanțelor care pot provoca cancer, potrivit oficialilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Concluziile urmează să fie prezentate de JECFA, comitetul OMS privind aditivii alimentari, și de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care a evaluat 1.300 de studii referitoare la aspartam, în cadrul analizei sale.
Oamenii de știință au studiat aspartamul ani de zile. Potrivit unui studiu observațional făcut anul trecut în Franța, la care au participat 100 de mii de adulți, indică că persoanele care au consumat cantități mari de îndulcitori artificiali au un risc de cancer ușor ridicat.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat consumatorilor să nu consume îndulcitori artificiali pentru controlul greutății. Modificările rețetelor făcute de gigantul de băuturi răcoritoare Pepsico arată luptă pe care industria o duce cu scopul de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate.
„Tot Organizația Mondială a Sănătății a declarat Aspartamul sigur pentru sănătatea în 1981, ceea ce te face să-ți pui un semn de întrebare. Dacă spui despre un produs că este cancerigen atunci înnebunește toată lumea, deoarece s-a folosit timp de 50 de ani, ceea ce înseamnă că am folosit cancerul în fiecare băutură carbogazoasă. Eu vă spuneam că singurul lucru sigur după pandemia care a trecut este faptul că nimeni nu mai are încredere în OMS”, a declarat doctorul Tudor Ciuhodaru.