Comisia Europeană a anunțat în urmă cu puțin timp faptul că gigantul OMV nu datorează statului taxa de solidaritate. Au fost invocate codurile CAEN. scrie stiripesurse.ro.
„Codurile CAEN citate în Ordonanța de Guvern respectă activitățile prevazute în regulament. Al treilea punct pe care îl intrebase Ministerul de Finanețe era despre comercializare produselor finite, dacă poate să fie trecută în cifra de afaceri, însă aici este nevoie de o întalnire cu Guvernul”, mai notează sursa citată.
Mai citește și: Vouchere sociale 2023. Când va ajunge prima tranşă a ajutorului pentru alimente la beneficiari. Anunţ de ultimă oră de la Guvern
Ministerul Finanțelor a cerut CE mai multe clarificări privind regulamentul european transpus în legislația națională, printr-o ordonanță adoptată la finalul lunii decembrie a anului trecut, care prevede introducerea contribuției de solidaritate. Taxa de solidaritate reprezintă o suprataxare asupra companiilor din sectoarele de petrol, gaze și cărbune.
Ministerul a cerut clarificări legate de modul în care această taxă este calculată, în mod special din perspectiva cifrei de afaceri. Acest lucru ar putea fi decisiv în stabilirea poziției autorităților fiscale în cazul OMV Petrom, după ce compania a transmis că nu este obligată să achite și nici nu va achita această taxă.
În urma anunțului companiei prin care se anunța că nu va plăti respectiva taxă, OMV Petrom a intrat într-un conflict deschis cu statul român și autoritățile fiscale ale acestuia. Motivul invocat de către companie a fost acela că veniturile din extracția de hidrocarburi și rafinare nu depășesc procentul de 75% din cifra de afaceri.
Conform regulamentului european dar și Ordonanței Guvernamentale, aceasta este o condiție de bază prin care se ajunge la plata taxei. Atât timp cât cifrele OMV nu au depășit pragul de 75%, în mod automat compania nu mai este obligată să plătească sume imense către stat.
Lucian Heiuș, șeful ANAF, a anunțat că s-au demarat procese de verificare a modului prin care OMV își calculează cifra de afaceri, dar și asupra altor firme care pot intra sub incidența Ordonanței de Urgență 186.
Te-ar mai putea interesa și: Ultimă oră! Pițurcă, audiat de procurorii militari și DNA. Fostul selecționer este vizat într-un dosar privind achiziția de măști pentru MApN