Răsturnare de situație în cadrul OMV Petrom privind taxa de solidaritate impusă de către stat. Surse guvernamentale susțin că OMV urmează să contribuie cu banii pe care îi datorează, scrie antena3.ro.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a anunțat luna trecută faptul că a înaintat o cerere către șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care i-a cerut controlarea tuturor companiilor de energie din România. Punctul țintă era OMV, companie care nu dorea să plătească taxa de solidaritate.
„Am solicitat şi domnului preşedinte Heiuş (n.red. preşedintele ANAF) să facă o analiză pe toate companiile. Din punctul meu de vedere nu am dubii că această contribuție nu va fi plătită inclusiv de către această companie (n.red. OMV Petrom)”, spunea ministrul de finanțe în ianuarie.
Mai citește și: Legi noi pentru crescătorii de păsări din România. Ce vor fi nevoiți să facă pentru a nu pierde afacerea
La începutul acestei luni, OMV susținea că nu datorează taxa de solidaritatea către statul român, după ce compania anunțase că profitul din 2022 a fost unul record, de 2.1 miliarde de euro. Suma este de două ori mai mare față de ultimul record, înregistrat în 2013, de peste 1.1 miliarde de euro.
OMV Petrom, compania austriacă, a avut anul trecut o pondere de peste 48% din totalul importurilor de gaze întrate în consum în luna a zecea din 2022, dintre care 24,58% din poziția de FUI, potrivit datelor profit.ro.
OMV Petrom a ajuns pe primul loc al importatorilor de gaze din România, lăsând în urmă compania de stat Romgaz. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a desemnat OMV, în noiembrie anul trecut, furnizor de ultimă instanșă (FUI).
În septembrie 2022, OMV Petrom avea o pondere de doar 8,5% în totalul de importuri românești de gaze care au intrat în consum. Datele arată că totalul importului livrat în octombrie 2022 a fost de 2.123.761,032 MWh, adică 31,10% din totalul de surse consumate.Totalul producției interne de gaze naturale care a fost livrat spre consum, în octombrie anul trecut, a fost de 4.705.788,332 MWh, reprezentând 68,90% din totalul consumat.
Te-ar mai putea interesa și: Nicolae Ciucă și Petre Daea promit să aducă la zero deficitul balanței comerciale a României la alimente