investeşte în următorii trei ani aproximativ 130 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru construirea unei noi unităţi de produse aromatice, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES. Acesta va funcţiona la standarde moderne de operare BAT (Best Available Technology) cu impact redus asupra mediului. Capacitatea de procesare a noii unităţi relizată de OMV Petrom este de circa 1.500 tone/zi de benzină reformată.
Te-ar putea interesa și: În încercarea de a combate criza din energie, Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un nou pachet de măsuri
„Cererea pentru benzină continuă să fie robustă în zona de sud-est a Europei. În paralel cu dezvoltarea ofertei noastre de produse de mobilitate alternativă, vrem să asigurăm pentru clienţii noştri produsele de care au nevoie, la standarde ridicate de mediu. Urmează şi alte investiţii semnificative la Petrobrazi, atât pentru eficienţa tehnologică a rafinăriei, cât şi pentru producţia de bio-combustibili de generaţia a doua”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing
Procesul de înlocuire a actualei unităţi de produse aromatice se va realiza în perioada 2023 – 2025. Unitatea de produse aromatice care operează în prezent la Rafinăria Petrobrazi a fost pusă în producţie în anul 1961. Aceasta este singura instalaţie din cadrul unei rafinării româneşti care poate asigura obţinerea de benzină la standarde europene. Noua unitate de produse aromatice va fi funcțională începând cu anul 2026 și va asigura continuitate în producţia de benzină cu conţinut volumetric de benzen mai mic de 1%, conform standardelor europene actuale.
Toluenul poate fi folosit în fabricarea benzinei comerciale cu cifră octanică îmbunătăţită, dar poate fi utilizat şi ca solvent în industria chimică pentru obţinerea de vopseluri, adezivi sau în procese de obţinere a produselor de pielărie. Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a ţiţeiului de 4,5 milioane de tone pe an. Începând din 2005, OMV Petrom a investit mai mult de 1,8 miliarde de euro în rafinărie, o treime din această investiţie contribuind la reducerea impactului asupra mediului.