- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom se clatină. Compania a anunțat pierderi de până la 350 milioane de lei

10 May, 09:30 • Lupu Alexandra
Surprize la OMV Petrom. Compania se pregătește de mari pierderi financiare.
OMV Petrom se clatină. Compania a anunțat pierderi de până la 350 milioane de lei

OMV Petrom se pregătește de mari pierderi financiare. Oficialii companiei au anunțat că oprirea centralei de producție de energie electrică Brazi și a rafinăriei Petrobrazi va aduce un impact de până la 350 milioane lei, informează profit.ro.

OMV Petrom este în pierdere

În urmă cu puțin timp, oficialii companiei au anunțat că centrala de la Brazi, care a produs 9% din energia electrică generată la nivel național în 2022, a intrat de la 1 martie într-o revizie programată, care se va întinde pe 3 luni. Din acest punct de vedere, OMV Petrom a relatat că întregul trimestru 2 va fi afectat de acest lucru, astfel, se așteaptă un impact negativ de până la 150 milioane de lei.

„(…) întregul trimestru 2 va fi afectat de această oprire a centralei. Pentru T2, așteptăm un impact în EBIT al acestei opriri atât de extinse de până la 150 milioane lei”, a declarat directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa, la teleconferința cu analiștii financiari de după anunțarea rezultatelor companiei în T1 2023.

Totodată, rafinăria Petrobrazi a intrat în revizie generală programată pe 21 aprilie, urmând să dureze 6 săptămâni. Popa menționează că impactul financiar este de până la 200 milioane de lei. Directorul financiar al OMV Petrom precizează că jumătate din sumă este aferentă costurilor de mentenanță, iar cealaltă provine din pierderea marjei, din cauza faptului că rafinăria nu va fi disponibilă 6 săptămâni.

Citește și despre: Schimbări majore în legea taxei de solidaritate. OMV Petrom va scăpa cu mai puțini bani, în timp ce o altă companie nu mai plătește nimic

„Impactul în EBIT este de aproximativ 200 milioane lei.

Jumătate provine din costurile de mentenanță, care vor fi trecute în contul de profit și pierdere, iar cealaltă provine din pierderea marjei, din cauza faptului că nu vom avea rafinăria disponibilă în aceste 6 săptămâni. (…)

Și, bineînțeles, vom avea și CAPEX-ul (cheltuieli de capital – n.r.) de la Petrobrazi în această perioadă de asemenea”, a spus Popa.

OMV Petrom
OMV Petrom

Anterior, OMV Petrom anunțase că a alocat 400 milioane de lei pentru revizia de la Petrobrazi. Compania a încheiat primul trimestru al anului cu un profit net de 1.481 miliarde de lei, în scădere cu 15% față de perioada similară din 2022. Teleconferința în care Alina Popa a vorbit despre pierderile financiare care vor fi regăsite la OMV Petrom a avut loc la două săptămâni după ce președintele Iohannis a cerut reexaminarea legii de modificare a OUG nr. 186/2022, în ceea ce privește taxa de solidaritate de 60% pentru „profiturile excesive” ale companiilor din industria de țiței, gaze, rafinare și cărbune. Compania a reacționat virulent în momentul în care a aflat de noua lege.

„După cum ați putut vedea, amendamentele propuse de Parlament au fost respinse de președinte pentru neclaritate, și pe bună dreptate, pentru că nivelul de neclaritate era foarte mare. Nu știm care va fi rezultatul.

Parlamentul va începe să lucreze săptămâna viitoare și nu avem nici o indicație cu privire la rezultat. Însă cu certitudine, când vom avea o lege updatată, o vom analiza, vom calcula și vom comunica impactul”, a spus directorul financiar al OMV Petrom.

Alina Popa a punctat că bilanțul companiei este unul suficient de solid, astfel, societatea ar trebui să fie în poziția de a comunica dividendul special încă de la jumătatea anului. Cu toate acestea, directorul financiar precizează că dimensiunea dividendului depinde de trei lucruri, iar unul dintre ele este taxa de solidaritate.

„Am anunțat că noi considerăm că bilanțul nostru este suficient de solid și că ar trebui să fim în poziția de a comunica dividendul special la jumătatea anului. Pe baza poziției noastre de numerar, dimensiunea acestui dividend special va depinde de trei lucruri.

Primul este Neptun Deep, iar la jumătatea anului vom avea o înțelegere mai bună cu privire la evoluția și calendarul proiectului.

Al doilea este intervenția fiscală și de reglementare, iar aici, principalul subiect este contribuția de solidaritate. Până atunci, vom ști exact care va fi versiunea finală a legii.

Iar al treilea, bineînțeles, este mediul de piață și performanța financiară a companiei”, a punctat Alina Popa.

Între timp, amendamentele inițiale de la legea contribuției de solidaritate au fost eliminate integral în Parlament. La schimb, a fost introdusă o taxă în sumă fixă pe țițeiul prelucrat în rafinării, datorată doar de companiile care practică concomitent activități de extracție și de rafinare a țițeiului. OMV Petrom este singura companie din România aflată în această situație. Taxa va fi de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare. Potrivit raportului prezentat de companie anul trecut, OMV Petrom a procesat 4.241 milioane de tone de țiței.

Vezi și: Cine va plăti taxa de solidaritate în România, după scandalul OMV? Adrian Câciu a făcut anunțul

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...