Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU investighează gravele abuzuri de la Spitalul de Psihiatrie din Ștei, în urma unor imagini șocante prezentate de jurnaliști. Acestea arată pacienți cu dizabilități care erau supuși bătăilor, agresiunilor, amenințărilor și electrocutării din partea personalului medical, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: ONU are doar jumătate din banii necesari pentru a ajuta Ucraina la iarnă
foto: ONU
Raportul relevă că pacienții de la spitalul de psihiatrie din Ștei au fost tratați în condiții inumane, fiind considerați mai rău decât animalele. Familiile, care credeau că rudele lor beneficiază de îngrijiri decente, au descoperit cu șoc, prin intermediul presei, că acestea erau supuse torturii, iar angajații au demonstrat o atitudine mai bolnavă decât pacienții pe care pretindeau că îi îngrijesc.
„Din cadrul discuţiilor cu pacienții, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi, agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, scrie în raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Echipa ONU a descoperit dovezi evidente de violență asupra pacienților din spitalul din Ștei, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis un dosar penal pe 17 septembrie. Anchetatorii investighează infracțiuni de violență și lovire, având în vedere gravitatea situației raportate.
„Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienți asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi”, a spus managerul spitalului, Horia Miara, pentru Observator.
Directorul și angajații Spitalului de Psihiatrie din Ștei au încercat să ascundă condițiile inumane din instituție, știind că pacienții sunt torturați. Între paturi cu saltele mucegăite și lipsa minimelor condiții de trai, angajații au ignorat resursele disponibile pentru îmbunătățirea situației. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a aplicat o amendă de 25.000 de lei după ce a descoperit alimente expirate consumate de pacienți, iar în trei ani, 24 de persoane au murit în spital, dintre care 11 s-au înecat cu mâncare.
Te-ar mai putea interesa și: Decizie șocantă a Guvernului. Limitări pentru toți românii în magazine! Măsurile care intră în vigoare