Finanțările prin schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare intră în linie dreaptă. Au fost selectate 8 companii care au semnat contractele de finanțare la Ministerul Economiei, iar Cele opt firme care au participat la schema pentru industria prelucrătoare, finanțată prin Ministerul Economiei, au semnat luni contractele de finanțare, potrivit unui comunicat al ministerului. Economedia a scris aici despre cine este în spatele companiilor care primesc ajutor de stat de la Ministerul Economiei. Există o schimbare, pe lista celor opt companii nu mai este Eco Wind Power SRL, care era controlată de familia Umbrărescu, ci Chimcomplex.
„Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare este o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, lansată în anul 2022. Ajutoarele acordate vizează realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două”, transmite ministerul, conform celor comunicate de Economedia.
Ai putea fi interesat și de: Vouchere de 5.000 de euro din partea autorităților. Categoria de români căreia i se întinde o mână generoasă de ajutor
În sesiunea 01 noiembrie 2022 – 16 decembrie 2022 au aplicat 97 de companii, dintre care 8 s-au calificat pentru sprijin, în limitat bugetului disponibil. Clasamentul final al beneficiarilor a fost publicat în luna aprilie 2023 pe site-ul MEAT, iar astăzi cele 8 companii au semnat contractele de finanțare.
Companiile din industria prelucrătoare care vor beneficia de ajutorul de stat sunt:
În termen de 6 luni de la semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii au obligația de a prezenta dovada cofinanțării precum și de a demara investiția. Așadar, plățile în cadrul acordurilor de finanțare se vor efectua pe principiul rambursării cheltuielilor efectuate de către beneficiari pe parcursul realizării investiției.
Ai putea fi interesat și de: Ajutor de stat de 750 milioane euro pentru marii consumatori de energie din România. Schema de ajutor intră în vigoare înainte de răspunsul Comisiei Europene