Ministerul Sănătății a anunțat că de la data de 1 mai, opt medicamente vor fi introduse pe lista celor compensate sau gratuite. Sute de pacienți care suferă de boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, vor putea beneficia de tratamente cu aceste medicamente, a informat ziare.com.
Vezi și: Alexandru Rafila a făcut anunțul! Medicamentele nu se vor scumpi, ci se va „actualiza” prețul
La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat o Hotărâre privind modificarea şi completarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
„Actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătăţii care a inclus în anul 2022 de două ori mai multe molecule noi decât în 2021”, se arată în comunicat.
Mai mult, Ministerul Sănătății a mai spus că aproximativ 700.000 de pacienți vor beneficia de aceste tratamente, potrivit estimărilor efectuate de comisiile de specialitate.
De asemenea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că tarifele medicamentelor nu se vor scumpi, ci vor suferi doar o „actualizare”, pentru ca acestea să rămână în continuare pe piață.
„Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă. Este esenţial. Noi ne dorim pentru pacienţi şi acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate. Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România. Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară să aibă acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi. La nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi trebuie să luăm măsuri din timp.”, a declarat Alexandru Rafila.