Ora de iarnă 2024. Românii sunt tot mai aproape de momentul în care vor da ceasurile înapoi. Din ce zi vor putea românii să doarmă mai mult? Cum ne afectează schimbarea orei sănătatea? Răspunsurile au fost date de specialiști în medicină și mai ales în somnologie.
În ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00, așadar, românii vor putea dormi mai mult și vor fi mai odihniți a doua zi.
În luna septembrie, înainte de schimbarea orei, va avea loc echinocțiul de toamnă. Acesta apare când Soarele trece peste ecuatorul ceresc și ajunge în emisfera sudică. Pe 23 septembrie, echinocțiul de toamnă va marca oficial sfârșitul verii. Astfel, noaptea va deveni mai lungă, iar ziua mai scurtă.
Ai mai putea citi: Meteorologii ANM anunță când vine toamna în România. Prognoza 26 august-23 septembrie
Trecerea la ora de iarnă este gândită pentru a economisi energie, ajustând ora pentru a profita mai mult de lumina naturală a zilei, mai ales în timpul verii.
Un medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie, este de părere că schimbarea orei nu crește riscul de apariție al unor probleme de sănătate, deși s-a tot vehiculat asta în ultimii ani când multe țări au cerut renunțarea la schimbarea orei. Cu toate acestea însă, se pare că există cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn. Schimbarea orei poate duce la somnolență, probleme de concentrare sau de memorare și senzație de oboseală pe timpul zilei.
Rutina zilnică este dată peste cap, mai ales în familiile cu copii mici care au un program strict pentru somn, școală și activități extrașcolare. Persoanele în vârstă pot avea mai multe probleme în a se adapta la noul program. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoană la alta, putând dura de la o zi până la o săptămână.
„Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sănătate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn.
Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot să scadă randamentul la locul de muncă și chiar pot provoca accidente rutiere.
Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoană la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămână”, a declarat un medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie, pentru Digi24.
Ai mai putea citi: Cum poți verifica dacă stagiul de cotizare la pensie este calculat corect. Anunțul Casei de Pensii