În România există un oraș care are un potențial uriaș, însă se numără printre cele mai sărace din țară. Chiria nu costă decât câțiva lei, însă viața oamenilor este extrem de dificilă, dar și foarte tristă.
Orașul este din județul Hunedoara, iar numele lui este Aninoasa. Acesta se numără printre cele mai sărace orașe din România, având mai puțin de 3.500 de locuitori.
În perioada comunistă, datorită minei de cărbune, autoritățile atribuiau acestui loc un viitor strălucit, în condițiile în care mare parte din industria României depindea de cărbune.
Ai putea fi interesat și de: București, singura zonă mai scumpă decât Cluj-Napoca! Cât costă închirierea unui apartament în cele mai importante orașe din România?
Începutul anilor ’90 marchează închiderea minelor rând pe rând, iar orașul Aninoasa s-a prăbușit odată cu acest declin. Mina de cărbune de la Aninoasa s-a închis definitiv în 2006, iar majoritatea familiilor celor care lucrau aici au părăsit așezarea.
„Am muncit 28 de ani în minerit. Am lucrat în condițiile grele din subteranul minei Aninoasa, unde coboram până la aproape 1.000 de metri, pentru ca apoi să ne târâm prin galeriile de mai mulți kilometri pentru a scoate cărbunele.
Uneori era atât de cald în subteran că puteam frige slănina pe cărbune”, a povestit Ion, un fost miner, pentru Adevărul.
Cei care nu au lucrat în domeniul mineritului, se mulțumesc acum doar cu ajutorul social, muncind cu ziua. De asemenea, unii au fost găzduiți în locuințele din colonia veche din Aninoasa, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru primele familii de mineri sosite în zonă, unde prețul chiriei este de 9 lei pe lună.
„Unii și-au cumpărat cu prețuri modice locuințele în colonia veche din Aninoasa. Alții au preferat să plătească niște chirii de vreo 9 lei pe lună, dacă le-au plătit și pe alea, și să trăiască din ajutoarele sociale.
Eu am cumpărat locuința din Colonie, dar impozitul pe care îl dau este mai mare decât chiriile plătite aici.
Unii, foști mineri, care au ținut la aceste locuințe vechi, le-au îngrijit și chiar le-au consolidat. Alții le-au lăsat așa, nu au ridicat un pai, până s-au prăbușit odată cu ei. Au așteptat să le repare alții”, a adăugat fostul miner, conform sursei citate anterior, potrivit celor comunicate de Antena3.
Orașul a avut de suferit și mai mult atunci când, în luna februarie a anului 2023 a fost un cutremur. În urma acestuia, clădirile distruse de timp au fost afectate considerabil, unii locatari fiind nevoiți să se mute în containerele care au fost puse la dispoziție de autorități.
„Unii au plecat la vechile locuințe din Colonie, dar s-au întors din nou la containere. Au zis că nu mai pot sta în colonia groazei. Alte familii și-au găsit alte locuințe, pentru că le ploua în prin acoperișul boxelor.
Noi am rămas, deși spațiul este cam mic. Dar nu avem unde ne duce. Ni s-a spus că vom fi mutați în camerele unui azil care este amenajat în aceste zile, dar este pe deal și nu pot merge atâta drum”, a adăugat și Maria, locatară a unui container, conform sursei citate.
Mai mult, în centrul orașului și în colonia veche din Aninoasa, unele clădiri adăpostesc saci cu haine și munți de gunoaie, pe care oamenii le folosesc pentru a-și încălzi locuințele.
„Încă mai sunt oameni care bagă saci de cârpe pe foc, pe care ei i-au adunat din case unde gunoaiele ajung până la lustre, pentru a-și încălzi locuințele.
Mulți ani, în unele colonii din Valea Jiului, ajutoarele trimise din alte țări au fost folosite la foc. Avem cărbune și suntem înconjurați de pădure, dar pentru unii lenea a fost prea mare. De aceea și-au lăsat locuințele în ultimul hal”, spune fostul miner, potrivit sursei citate.
Ai putea fi interesat și de: Clasamentul celor mai scumpe orașe din lume. New York detronat de două orașe care nu au aceeași rezonanță!