Intrarea României în Uniunea Europeană a avut un impact major asupra dezvoltării economice și infrastructurale a multor localități din țară, iar unul dintre exemplele cele mai elocvente este orașul Dej, situat în județul Cluj. În ultimul deceniu, cu ajutorul fondurilor europene, Dej a cunoscut o transformare remarcabilă, devenind un oraș modern, cochet, care nu doar că atrage turiști, dar și le oferă tinerilor o nouă perspectivă asupra viitorului lor profesional, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Un supermarket celebru caută angajați în mai multe orașe din țară. Se oferă 3.500 de lei net plus tichete de masă
foto: Dej
Potrivit unui studiu realizat de IPSOS, 53% dintre români consideră apartenența țării la Uniunea Europeană drept un factor important, iar acest punct de vedere este susținut de impactul pozitiv pe care fondurile europene îl au asupra dezvoltării comunităților. În cazul Dejului, investițiile în valoare de peste 180 de milioane de euro au fost esențiale pentru modernizarea orașului, transformându-l într-un loc atrăgător atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori.
Alex Prunean, reporter Antena 1, născut și crescut în Dej, a fost martor la aceste schimbări. El povestește cum, în ultimii ani, Dej a trecut printr-o serie de transformări radicale. Deși Dej este un oraș mic, cu aproximativ 40.000 de locuitori, acesta a reușit să-și păstreze personalitatea unică și să se dezvolte într-un loc modern și funcțional.
„M-am născut în Dej, un oraş cu nici 40.000 de oameni şi tot atâtea poveşti. Poveşti pe care am început să le spun la televizor din 2010, de cand am devenit reporter. E un oraş mic, dar cu personalitate. Ca mine. Poate de aceea nu m-am văzut şi nu mă văd plecat niciodată de aici. E locul în care am scris prima ştire şi locul în care am devenit vocea celor „neauziţi”. Şi la rău, dar şi la bine.
Oraşul cu oamenii lui s-a transformat sub ochii mei. Aici am văzut principalul avantaj al aderării la Uniunea Europeană şi ce pot face banii europeni. În ultimul deceniu au fost atrase fonduri în valoare de peste 180 de milioane de euro, iar acest lucru se vede la fiecare pas”, a explicat Alex Prunean, pentru Antena 1
Alex Prunean detaliază câteva dintre schimbările vizibile, precum extinderea și modernizarea centrului istoric al orașului, care acum beneficiază de o zonă pietonală de 7.500 de metri pătrați, cu pavaj nou și 30 de arbori plantați.
„Pot spune că am văzut cum s-a schimbat totul sub ochii mei în doar câţiva ani. Centrul Istoric vechi, priviţi, azi e foarte nou. Toată această zonă pietonală a fost mărită, dublată de la 3.000 la 7.500 de metri pătraţi. Pavajul a fost înlocuit, au fost plantaţi 30 de arbori şi tot ce ţinde de istorie a fost pus în valoare. Totul a costat 7 milioane de euro, dar vorbim de bani europeni, adică nerambursabili.
Peste 60 de milioane de euro au schimbat total infrastructura oraşului, de la străzi, trotuare şi alei până la flota de autobuze, care acum e în totalitate electrică. În plus, o veche pădure urbană a fost transformată într-un parc imens, de 170.000 de metri pătraţi, care acum este locul preferat al localnicilor pentru a petrece timp în aer liber”, a mai spus Alex Prunean.
Te-ar mai putea interesa și: Topul universităților din România care cuceresc lumea. Nu sunt în București, ci în alte mari orașe!