Nu este o noutate faptul ca Oradea este printre cele mai frumoase orașe din România, însă municipalitatea nu se laudă doar cu aspectul ci și cu ingeniozitatea. Vineri va avea loc testarea dronei care va trimite probele către alte spitale, lucru care va facilita munca medicilor dar care va grăbi și procesul analizelor, scrie businessmagazin.ro.
Primul pas este cel de analiză a zborului. Primul transfer se va face între spitalul Județean și cel Municipal, dacă vremea va permite acest lucru. După această analiză, proiectul-pilot va culege date în vederea evaluării de costuri, riscuri și tipul de dronă potrivit pentru acest tip de operațiune.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a autorizat traseul care urmează să fie realizat de către dronă. Date privind viteza și altitudinea vor fi culese cu ajutorul celor doua camere încorporate.
Modelul dronei este unul de tip X 11 care se poate înălța cu o greutate de 11 kilogrameși poate transporta încărcătura de 3 kilograme. Atinge o viteză de 40 km/h, are mai multe motoare și este concepută strict pentru distanțe scurte.
„Ca şi municipalitate, încercăm să dezvoltăm nivelul de inovare din Oradea. Colaborarea cu Skyy Network a fost iniţiată în 2020, la solicitarea companiei care căuta un oraş-partener, în care să poată să dezvolte tehnologie de utilizare comercială a dronelor.
Am răspuns afirmativ, iar condiţia pe care am cerut-o e ca orice inovare în acest domeniu să fie implementată în Oradea. Şi iată că suntem azi înaintea testării proiectului-pilot, cu toate documentaţiile realizate, cu toate avizele solicitate de Autoritatea Aeronautică Civilă”, a spus city-managerul orașului Oradei, Mihai Jurca.
Municipiul Oradea și Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea sunt principalii beneficiari ai acestui proiect care are ca scop dezvoltarea unui sitem de transport în aria urbană prin intermediul dronelor dar și micșorarea costurilor serviciilor medicale.