- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oraşul din România unde apartamentele s-au scumpit cu 24% într-un an

03 Sep, 17:13 • Preda Silvia
Tot mai mulți români vor să-și cumpere o locuință. Numărul celor care vor casă a crescut cu 34% în ultimul an, iar prețurile apartamentelor din oraşele mari continuă să crească şi au ajuns în unele cazuri la valori record.
Oraşul din România unde apartamentele s-au scumpit cu 24% într-un an

Prețul mediu pentru un apartament de două camere a ajuns la peste 100.000 de euro, scrie newsweek.ro.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile medii ale apartamentelor de vânzare în România, vechi și noi, au înregistrat o creștere de 17%. În București și Sibiu apartamentele s-au scumpit cu 24% într-un an!

Prețurile apartamentelor în București

Prețul mediu al unei garsoniere (40mp) în București a ajuns la 74.800 de euro, în timp ce prețul mediu al unui apartament cu două camere (55mp) a ajuns la 102.850 de euro, iar prețul unui apartament cu 3 camere (75mp) este de 140.250 de euro, arată datele platformei imobiliare Storia.ro.

Numărul de interacțiuni dintre cei interesați de cumpărare și cei care au proprietăți spre vânzare a crescut cu 18% față de luna anterioară și cu 34% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste cifre ne arată că oamenii sunt din ce în ce mai activi și hotărâți atunci când vine vorba de achiziția unei locuințe.

Prețul mediu pentru un apartament de 2 camere a ajuns la peste 100.000 de euro
Prețul mediu pentru un apartament de 2 camere a ajuns la peste 100.000 de euro

Cât despre prețuri, acestea au rămas relativ constante de la o luna la alta, însă dacă ne uităm în urmă, comparativ cu august 2023, vedem creșteri notabile, cele mai ridicate fiind în București și Sibiu, unde acestea sunt cu 24% mai mari față de anul trecut.

Datele noastre arată că piața imobiliară este dinamică, așa că vom continua să monitorizăm aceste tendințe și să oferim informații relevante utilizatorilor noștri”, a explicat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.

Citește și: Orașul din Europa în care toți turiștii se bucură de mese gratuite și intrări la muzee

În București, în august, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost de 1.870 de euro/metru pătrat, cu 24% mai ridicat față de august 2023. Apartamentele vechi sunt mai scumpe, având un preț de 1.912 €/metru pătrat, cu 14% mai mult față de aceeași lună a anului trecut.

În luna august 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi în marile orașe a fost: 

  • Timișoara – 1.660 €/metru pătrat
  • Brașov – 1.976 €/metru pătrat
  • Sibiu – 1.646 €/metru pătrat
  • Constanța – 1.803 €/metru pătrat
  • Oradea 1.608 €/metru pătrat
  • Craiova 1.638 €/metru pătrat.

Vezi și: Orașul din România în care tinerii pleacă pe capete. „Sunt apartamente goale, case părăsite” | E totul încremenit în timp