Fostul premier și actualul președinte al partidului Forța Dreptei a solicitat recalcularea punctului de pensieîn funcție de contributivitate. Astfel, Orban susține faptul că o contribuție egală ar trebui să însemne o pensie egală, indiferent de anul pensionării. De asemenea, acesta afirmă că este necesară creșterea anuală a punctului de pensie, astfel încât să fie compensată pierderea puterii de cumpărare. În acest context, fostul premier atacă dur PSD și, în special, pe Marius Budăi, ministrul Muncii, pentru faptul că „pregătes o lege nouă a pensiei, deși nu o aplică pe cea existentă”.
„Forţa Dreptei are următoarele obiective legate de persoanele vârstnice. Primul şi cel mai important obiectiv este aplicarea legii 127, şi anume recalcularea punctului de pensie, astfel încât la contribuţie egală să beneficieze pensionarii de pensie egală, indiferent de anul de pensionare. Este un obiectiv fundamental.
Din 2017 PSD îi păcăleşte pe pensionari că va realiza acest obiectiv, iar astăzi, în loc să se ocupe Ministerul Muncii de recalcularea pensiilor şi de realizarea unei echităţi între pensionari, astfel încât pensionarii să beneficieze de pensie egală, indiferent de anul de pensionare, la acelaşi nivel de contributivitate, domnul Budăi ne păcăleşte că se luptă cu Comisia Europeană ca să crească procentul de 9,4 din PIB, care să fie alocat pensiilor. Lucrează la o nouă lege a pensiei – nu înţeleg de ce trebuie o nouă lege a pensiei, în condiţiile în care până una alta nu s-a aplicat nici măcar legislaţia în domeniul pensiei”, a declarat Ludovic Orban citat de Agerpres.
Președintele Forței Dreptei susține faptul că în prezent coaliția nu ține cont nici de inflațien nici de creșterea salariului mediu în ceea ce privește modul în care se calculează punctul de pensie. El subliniază că acesta nu este deloc sincronizat cu puterea de cumpărare. Orban accentuează faptul că de la 1 ianuarie 2023 creșterea punctului de pensie trebuia gândită în raport cu toate aceste variabile, respectiv rata anualizată a inflației din luna anterioară adoptării legii bugetului de stat și de creşterea câştigului salarial mediu brut pe anul 2022.
„Al doilea obiectiv pe care îl avem este ca în fiecare an punctul de pensie să crească pe baza unei formule matematice, care a existat în legea anterioară, care e foarte simplă: compensarea în proporţie de 100% a pierderii puterii de cumpărare, ca urmare a inflaţiei, a creşterii preţurilor, şi, de asemenea, creşterea puterii de cumpărare, în funcţie de creşterea economică, care se reflectă în creşterea salariului mediu brut”, a mai adăugat Orban
Alte articole: Deputat român, nevoit să își vândă mașina pentru a achita factura la curent. Românii au tranșat imediat decizia sa