- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ordonanță de Urgență privind creșterea prețurilor alimentelor. Guvernul a publicat o primul document

24 Oct, 10:21 • Bumbeneci Diana
Guvernul caută soluții pentru ca prețurile la alimente să nu crească în perioada următoare. A fost elaborată o nouă variantă a proiectului de Ordonanță de Urgență.
Ordonanță de Urgență privind creșterea prețurilor alimentelor. Guvernul a publicat o primul document

Guvernul României

a elaborat o nouă variantă a proiectului de Ordonanță de Urgență (OUG) care urmărește plafonarea adaosului comercial, pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare, precum și la îngrășăminte, furaje și pesticide, având în vedere contextul economic și geopolitic actual. Proiectul are ca obiectiv principal stabilitatea prețurilor la produsele agricole și alimentare.

Ce se va întâmpla cu prețurile alimentelor

În Ordonanța de Urgență a Guvernului care este în vigoare în prezent, plafonarea la adaos la distribuitor era de 5%. În prezent este propus 10%, dar dacă sunt mai mulți distribuitori pe lanț, cumulat trebuie să fie 10 procente.

Prevederile proiectului de OUG care reglementează extinderea plafonării adaosu­rilor comerciale la toate pro­dusele agricole şi alimentare:

– cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 10% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuieli directe și indirecte ale distribuitorului.

– cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash and carry este de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și ristumele.

În cazul produselor agricole și alimentare, care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare sau care intră doar în procesul de porționare, respectiv ambalare, cota de adaos comercial este de maximum 5% față de prețul de achiziție. La aceasta se mai adaugă cheltuielile directe și indirecte (astea sunt produsele din import pe care noi nu le mai procesam, doar le împachetăm).

Preț alimente
Preț alimente

Citește și: Alimentele vor ajunge la prețuri fără precedent. Un nou avertisment dur pentru români

„Comercianților/ distribuitorilor le este interzis să delisteze produsul aparținând unui furnizor pentru care livrarea se realizează cu respectarea clauzelor contractuale negociate de părți, pentru a introduce în oferta sa un produs din aceeași categorie de produse, achiziționat la un preț mai mare de la un alt furnizor.

Unitățile emitente de tichete de masă, cadou și sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, în format electronic sau pe suport hârtie, și de tipul acestora, pot aplica comercianților la momentul decontării lor un comision de maximum 2% pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea.

Comercianții care desfășoară activități de comerț cu amănuntul sau de tip cash and carry și care dețin, în incinta sau în perimetrul exterior în care își desfășoară activitatea, unități proprii de alimentație publică, inclusiv cele de tip fast-food, au obligația de a practica o cotă de adaos comercial de maximum 50% la produsele finite rezultate din aceste unități”, este prevăzut în document.

Cei care nu respectă plafonarea primesc o amendă de la 100.000 de lei la 2.000.000 de lei sau amendă de 5% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior.

Proiectul de OUG a fost propus în contextul creșterii prețului pe piață a energiei și gazelor naturale din cauza războiului din Ucraina, al creșterii inflației și al contextului economic internațional.

Vezi și: Noi scumpiri ale alimentelor. Mugur Isărescu a răbufnit: „Vom urmări, ca şi în trecut, să asigurăm stabilitatea”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult