„Ordonanța trenuleț” are drept scop reducerea deficitului bugetar care a urcat, la sfârșitul anului 2024, la 7,12% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Prin urmare, Executivul a adoptat de urgență o serie de măsuri nepopulare menite să diminueze gaura la buget.
Aceste măsuri nepopulare vizează înghețarea nivelului unor venituri ale bugetarilor și chiar eliminarea unora dintre ele. Concret, în 2025, salariile de bază, sporurile, indemnizațiile ori compensațiile de care beneficiau bugetarii rămân la valoarea din noiembrie 2024.
Ordonanța austerității, OUG 156/2024, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025. Iată cele mai importante prevederi ale ordonanței:
1. Salariile bugetarilor, inclusiv ale angajaților din primării sau consilii județene, se mențin la nivelul din noiembrie 2024, potrivit avocatnet.ro
“În anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, prevede OUG 156/2024.
2. Indemnizațiile lunare ale președintelui României, celui al Senatului și celui al Camerei Deputaților. Și salariile senatorilor, deputaților, membrilor Guvernului, prefecților, subprefecților, primarilor și viceprimarilor vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024.
3. Rămân înghețate sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.
4. Valoarea lunară a indemnizației de hrană se menține la nivelul din luna decembrie 2024.
5. Indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate personalului militar, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii noiembrie 2024.
6. Alocația valorică pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament rămân și ele la nivelul de anul trecut.
7. Angajații din instituțiile și autoritățile publice nu vor mai primi bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.
8. Angajații din instituțiile și autoritățile publice nu vor mai primi premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară.
Citeste si Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
9. Cheltuielile de transport la plecarea/ întoarcerea din concediul de odihnă nu vor mai fi decontate pentru angajații instituțiilor și autorităților publice.
10. Salariile personalul neclerical (peste 21.000 de persoane) se mențin la nivelul lunii noiembrie 2024.
De asemenea, munca suplimentară nu va mai fi remunerată. Orele lucrate peste program vor fi compensate doar cu timp liber.