Ordonanța trenuleț elimină de la 1 ianuarie 2025 facilitățile fiscale din sectoare precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară. În același timp, constructorii și firmele mici, în special, se tem că rămân fără lucrări, deoarece clienții lor sunt împovărați peste limită.
Fermierii sunt și ei deranjați de faptul că nu există o predictibilitate și nici stabilitate în sector, dat fiind faptul că le-a fost promis că aceste facilități sunt valabile timp de cinci ani.
Guvernul a decis, prin intermediul ordonanței trenuleț, ca de la 1 ianuarie 2025 să fie eliminată scutirea de impozit pe venit de 10% pentru veniturile salariale brute de până la 10.000 de lei și contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, conform termene.ro.
În urma eliminării facilităților fiscale, se va reveni la plata impozitului pe venit de 10%, contribuției la pensie (CAS) de 25%, precum și a contribuției la sănătate (CASS) de 10%. Contribuția la Pilonul II devine obligatorie și reprezintă 4,75% din cota de 25% de CAS.
Prin urmare, persoanele din IT, una dintre cele mai de vârf industrii din România, pierd cel mai mult în urma acestor modificări. Președintele Asociației patronale a industriei de software și servicii (ANIS), Edward Crețescu, spunea că salariile IT-iștilor ce obțin până la 10.000 de lei brut scad cu 650 de lei.
În construcții, salariul minim brut rămâne la nivelul de anul trecut, acela de 4582 de lei. Din acest an, în urma ordonanței trenuleț, se elimină facilitățile fiscale valabile în 2024, astfel că salariul net ajunge la 2739 de lei iar angajatorul suportă un cost salarial complet de 4685 de lei pe lună.
Citește și : Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Salariații din construcții nu beneficiază de acea deducere de 300 de lei la salariul minim, deoarece salariul minim brut din sector este mai mare decât salariul minim brut pe economie.
Practic, în mână, salariul minim net al muncitorilor din construcții va fi cu 457 de lei mai mic decât nivelul din 2024.
Ordonanța trenuleț face pagube și în agricultură, în contextul în care salariul minim din România s-a mărit la 4.050 de lei. Muncitorii din această industrie rămân la valoare specifică de 3.436 de lei, nivelul nemaifiind crescut din 2024.
Astfel, salariul minim din agricultură și industria alimentară va fi inferior celui garantat în plată. Angajații din aceste două domenii vor primi în mână tot 2.396 de lei, ca până acum, spre deosebire de 2.574 de lei în cazul celorlalte sectoare.