Experiența ultimilor 3 ani este cea care ne-a demonstrat că populația nu este pregătită de o nouă pandemie, iar acest aspect a determinat OMS să tragă un semnal de alarmă, conform Stiripesurse.ro. Având în vedere numărul considerabil de vieți omenești care au fost pierdute, reprezentanții organizației sunt îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla dacă contextul s-ar repeta, această posibilitate neputând fi exclusă.
OMS este îngrijorată! Întâmplările trecute au arătat că lumea nu este pregătită nici în momentul de față de situațiile limită, care pot apărea în contextul pandemic. Datele analizate arată că virusul COVID-19 a cauzat mai multe decese decât orice alt eveniment, precum uraganele, cutremurele sau secetele.
Citește și: Românii, grav afectaţi de pandemie. Peste 70% au adoptat obiceiuri proaste
Raportul World Disasters realizat în 2022 arată că toate țările sunt instabile în fața unui context similar. Acest aspect reprezintă un motiv de îngrijorare, având în vedere că nu se știe exact când va avea loc următoarea pandemie, care vor fi cauzele acesteia și măsurile pe care populația le-ar putea implementa. Abordările anterioare nu au adus rezultatele așteptate, tocmai de aceea, mai multe organizații sunt în alertă.
„La nivel global, învățătura cea mai importantă este că lumea în ansamblul ei nu a putut să abordeze în mod corect această pandemie. Pandemia este o manifestare globală care trebuia abordată ca atare, și nu s-a făcut aceasta din neputință. Să ne aducem aminte că și președintele Biden – care este șeful celei mai puternice țări din lume – a făcut un apel la sprijin din partea lumii dezvoltate către lumea mai puțin dezvoltată. Și acesta s-a materializat într-o foarte mică măsură” este declarația oferită de vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
Secretarul general al IFRC a transmis public că nu există nicio scuză care ar putea explica lipsa pregătirii, după evenimentele care au avut loc în demersul anilor trecuți. OMS a decis să introducă nivelul maxim de alertă și diferite măsuri specifice contextului COVID-19. Directorul organizației a urmat recomandările Comitetului de urgență, care de altfel, a exprimat îngrijorare față de ceea ce s-ar putea întâmpla.
„Dacă experiența avută cu COVID-19 nu ne va grăbi pașii către o mai bună pregătire, ce o va face?” este întrebarea pusă de Jagan Chapagain.