OTP Bank poate fi cumpărată, după ce grupul bancar cu acționari maghiari au renunțat la filiala din România, iar tranzacția se va încheia în anul 2024, potrivit mai multor surse din piață, a transmis profit.ro.
De asemenea, instituția bancară a încercat să cumpere Banca Românească în 2017, însă tranzacția nu a fost acceptată de BNR. Mai mult, OPT Bank a încercat o strategie de creștere organică a cotei de piață și a urcat de pe locul 11 până pe 9 după active, cu o cotă de 3%, ajungând aproape de Alpha Bank.
Banca a scăzut considerabil de la începutul anului, în urma fuziunii a Eximbank cu Banca Românească, pe care a achiziționat-o în locul OTP. Tot banca OTP a încercat să mai cumpere Garanti BBVA România în 2020, tranzacție care ar fi adus o cotă mai mare pe piață de 5%, însă nu s-a mai făcut.
Instituția bancară avea credite în sold de 14,4 miliarde de lei la finele primului trimestru, fiind în creștere cu 4% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Activele totale erau de 19,2 miliarde de lei, fiind în creștere cu 7%.
OTP Bank a înregistrat o pierdere de 24 de milioane de lei în primele trei luni ale anului, comparativ cu un profit de 34,6 milioane de lei în decursul anului precedent.
Banca ungară OTP Bank a fost catalogată de Ucraina drept susținătorul internațional al terorismului. Potrivit Agenției de prevenire a corupției din Kiev, este clar că divizia din Rusia a băncii ungare sprijină războiul împotriva Ucrainei.
Agenția națională pentru prevenirea corupţiei (NAPC) din Ucraina este de părere că OTP Bank este de partea Rusiei, potrivit unui comunicat dat publicității de agenția ucraineană. Această decizie a fost consemnată de către NAPC, prin faptul că instituția bancară nu se oprește din funcționare pe teritoriul inamicului, ba chiar respectă legea creditării, potrivit căreia rușii pot finanța Republicile Populare Lugansk și Donețk.
Alte articole: Amendă record pentru OTP Bank. Spălare de bani și finanțarea terorismului. BNR acționează drastic