În mod normal, un mic ar trebui să conțină carne, sare și condimente. Ei bine, asta nu se întâmplă și în România, țară în care de multe ori, producătorii folosesc înlocuitori proteici, precum soia sau emulsie de șorici.
„Micul corect trebuie să fie făcut din sută la sută carne, nu din înlocuitori proteici cum ar fi soia şi emulsie de şorici. De exemplu, micul nostru conţine 40 la sută carne de porc, 30 la sută carne de vită, 15 la sută slănină şi 15 la sută carne de oaie, care e foarte importantă pentru textură şi gust”, spune Marius Chiru, manager restaurant.
Din păcate, nu toți micii sunt corect preparați, deși gustul lor este unul bun. Într-un experiment marca Observator, s-a luat carne deja preparată din trei locuri diferite, de la piață și de la retaileri, și au dus-o la laborator. Așa s-a aflat adevărul.
„Sunt germeni vii în produs, de ordinul zecilor de milioane într-un singur gram. Avem câteva sute de Escherichia coli. E.coli este de obicei provenită din lipsa de igienă. Pot proveni din apa uzată din secţie, de pe mâinile angajaţilor care nu s-au spălat pe mâini”, explică Alexandru Cîrîc, director ICA.
Mai mult, infecția cu E.coli este periculoasă, cu simptome extrem de neplăcute.
„Poate cauza infecţii periculoase care se manifestă prin diaree, scaun diareic cu sânge, vărsături, crampe, greaţă, febră şi în unele cazuri pot fi chiar severe, fatale, în special la copii şi la vârstnici„, a precizat Mihail Pautov, medic.
La analize, însă, s-a găsit mult mai mult de atât, deși inițial s-a negat acest lucru.
„Atunci când am făcut analiza produsului am găsit urme de soia în produs. Nu este în regulă să aibă un mic soia, este, probabil, o contaminare provenită din condimentele adăugate”, mai spune Alexandru Cîrîc, director ICA.
Situația devine mai gravă în contextul în care, dacă acest lucru nu este menționat pe etichetă, micii pot provoca alergii grave celor care au sensibilitate la soia.
Mai mult decât atât, la laborator s-a stabilit că, în loc de carne, erau folosite zgârciuri. Iar cantitatea de apă, mult prea mare. Să atârne la cântar…
„Aşa ar trebui să arate carnea propriu-zisă şi aşa avem bucăţele de zgârciuri, ca să le spunem pe româneşte. Nu ar trebui să avem asemenea mărimi. Carnea este de calitate inferioară. Putem presupune multe alte lucruri despre aceşti mici”, a mai spus Alexandru Cîrîc, director ICA.
Un lucru extrem de important de subliniat este faptul că, dacă tot nu putem controla calitatea cărnii și nici contaminarea acesteia cu diverși germeni, trebuie să gătim micii foarte bine.
„Temperatura de care avem nevoie este de 71 de grade Celsius. În mod cert nu o să stăm cu un termometru să măsurăm temperatura din fiecare mic, dar e important să gătim micul bine inclusiv la interior„, explică Mihail Pautov, medic.
„Micii mai în sânge înseamnă expunere la un risc de îmbolnăvire. Micii în sânge putem să îi consumăm atunci când îi preparăm în gospodărie şi ştim că normele de igienă au fost respectate”, adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.
Ai mai putea citi: Românii vor avea parte de o minivacanță de Paște 2024. Câte zile libere vor avea angajații români