- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ouăle au ajuns la un preț record în România. Țara noastră înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri din UE

08 Feb, 13:31 • Andrei Alina
Ouăle au ajuns la un preț record în România. Țara noastră înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri din întreaga Uniune Europeană. Principalele motive sunt criza provocată de gripa aviară, scumpirea cerealelor și a energiei, dar și cantitatea mare de ouă pe care le importăm.
Ouăle au ajuns la un preț record în România. Țara noastră înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri din UE

Ouăle s-au scumpit foarte mult în România în ultimul an. În prezent, la producători, prețul oului a ajuns la 55 de bani, de la 30 de bani cât era în aceeași perioadă a anului trecut. În magazine ouăle se vând mult mai scump, un ou depășește chiar și un leu bucata.

”S-au scumpit. Se vând cu 1 leu – 1.5 lei. Nu mai cumperi cantitatea pe care o cumparai altadata, dar tot cumperi ca n-ai cum altfel”, spune o femeie la România TV.

Citește și: Inflația bate record după record. Românii se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani

Producătorii explică faptul că acestă creștere a prețurilor este cauzată și de cererea foarte mare. ”În momentul de fata in piata noi nu producem decat 16.000 de oua pe zi. Deja am inceput sa plafonam comenzile”.

Fermierii spun că explozia prețurilor este și o consecință a lipsei de sprijin din partea statului român pentru producători.

”Suntem intr-o criza a oualelor pe piata din Romania pentru ca pe de o parte este acest virus al gripei aviare, pe de altă parte faptul ca nu s-a investit, nu au fost sprijiniti fermirii”, spune Cornel Stroescu.

Conform Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, citată de TVR, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost deja sacrificate.

Citește și: După penuria ouălor, urmează cea a puilor. SUA se confruntă cu o criză fără precedent după explozia prețurilor

”Într-adevar acum este o criza acuta de oua pe piata deoarece fermele de gaini oautoare la noi in tara sunt putine. Asta se intampla din cauza cresterii pretului energiei, pe care noi o folosim in principal in fermele de gaini ouatoare si din cauza costului ridicat a materiei prime pe care noi o folosim in hranirea pasarior”

În fermele din țara noastră sunt produse anual mai bine de 5 miliarde de ouă, dar pentru că nu asigurăm consumul intern, mai importăm din Polonia, Ungaria și Bulgaria.

Analiștii susțin că Europa se confruntă în prezent cu cea mai puternică epidemie de gripă aviară raportată în ultimii ani. Potrivit autorităților sanitar-veterinare, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate.

Urmărește Daily Business pe Google News