O nouă explozie de prețuri! Românii trebuie să scoată și mai mulți bani din buzunare dacă vor să cumpere ouă de țară, anunță stiripesurse.ro. Primele informații arată că sumele cerute pentru acest produs sunt unele explozive.
Inflația nu a iertat nici ouăle de țară. Prețul acestui produs a ajuns să fie unul piperat, având în vedere că inclusiv sumele de producție au crescut. Producătorii dau vina pe statul român și pe lipsa de implicare de care acesta dă dovadă. Până la acest moment, un ou de țară a ajuns să coste dublu sau chiar și triplu, comparativ cu cel produs într-o fermă industrială. Prețurile sunt cu atât mai ridicate dacă vorbim despre rasele inedite de găini.
Producătorii susțin că majorarea costurilor de producție sunt principalul factor care influențează scumpirile. Mai mult de atât, unii responsabili au început plafonarea comenzilor. Fermierii dau vina pe statul român, afirmând că aceștia nu au fost sprijiniți atât cât aveau nevoie.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Petre Daea a anunțat ce se va întâmpla cu prețurile produselor alimentare. “Uneori există din nefericire şi această situaţie”
„În momentul de față, în piață noi nu producem decât 16.000 de ouă pe zi. Deja am început să plafonăm comenzile”, declară un producător.
„Suntem într-o criză a ouălor pe piața din România pentru că, pe de o parte este acest virus al gripei aviare, pe de altă parte faptul ca nu s-a investit, nu au fost sprijiniți fermierii”, susține Cornel Stroescu, fondatorul societății Hastro Șovarna.
Oul a ajuns să coste 55 bani, de la 30, dacă acesta este cumpărat direct de la producător. În magazine, prețurile sunt mai mari de atât. În funcție de cantitatea achiziționată, prețul produsului variază între 1.3 și 2.5 lei bucata. Există și cazuri excepționale în care oul poate ajunge la suma de 5 lei. Spre exemplu, prețul celui care provine de la rasa de găini Araucana variază între 2.5 și 5 lei.
50 milioane de păsări au fost deja sacrificate, așa cum afirmă și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Criza acută din piață este explicată prin gripa aviară, dar și prin creșterea costurilor de energie și al materiei prime pe care fermierii o folosesc pentru a hrăni păsările.
În România, sunt produse mai bine de 5 miliarde de ouă anual, dar cu toate acestea, nu sunt suficiente pentru consumul intern. Pe piață se regăsesc și produse din import, precum Ungaria sau Bulgaria.
„Într-adevăr, acum este o criză acută de ouă pe piață deoarece fermele de găini de la noi din țară sunt puține. Asta se întâmplă din cauza creșterii prețului energiei, pe care noi o folosim în principal în fermele de găini ouătoare și din cauza costului ridicat a materiei prime pe care o folosim în hrănirea păsărilor”, susțin producătorii.
Citește și despre următorul subiect: Prețul laptelui depășește orice record în România. Un litru de lapte este mai scump decât în Franța, Spania sau Belgia