Mai multe produse alimentare din Ucraina au apărut pe rafturile magazinelor din România, fapt ce a stârnit numeroase discuții. Asta, pentru că produsele sunt vândute la un preț foarte mic, fiind scutite de taxele vamale, scrie Cancan. Clienții se bucură, în timp ce producătorii sunt iritați și acuză o concurență incorectă.
După începerea războiului dintre Rusia și Ucraina din 2022, Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina. Însă, pentru multe țări din blocul comunitar, asta a însemnat o supraofertă, lucru care i-a iritat și nemulțumit pe producătorii locali.
Fenomenul a început să se simtă și în România și i-a împărțit pe români în două tabere. Asta, după ce produsele alimentare din Ucraiina au început să ajungă pe rafturile mai multor magazine din țara noastră. Mai mult, prețurile extrem de mici i-au bucurat pe clienți. Recent, un bărbat a postat pe contul de TikTok un videoclip în care prezintă produsele din Ucraina, aflate într-un magazin din Vâlcea. Utilizatorul s-a concentrat pe ouă, acestea având un preț foarte bun. Ouăle aduse din Ucraina în România se vând la prețul de numai 0,58 de bani bucata, iar un cofraj cu 30 de ouă se vinde cu 17,42 de lei. Diferența mare dintre prețuri l-a revoltat pe bărbat, care nu a ezitat să-și exprime opinia pe rețelele de socializare.
„Băi, a venit și la Vâlcea oferta din Ucraina, da? 30 de ouă la 17 lei. Sunt ouă din Ucraina, 17,42 lei. Deci vor să termine și producătorii români. Sunt curios dacă o să cumpere restaurantele acum. Ne dau omlete din Ucraina? Da! Categoric, pentru omlete la restaurante cu ouă din Ucraina”, a spus bărbatul.
@bucu007 @Popescu Vlad #ucraina #kaufland #carrefour #ciolacu #diaspora ♬ A Little Less Conversation – Brasil Fiesta
Postarea publicată de utilizator a stârnit numeroase comentarii. Consumatorii sunt încântați de prețurile mici, dar unii au văzut mai departe de avantajul unui preț mic și au pus accent pe efectul acestor costuri asupra producătorilor locali, care nu mai pot concura cu produse care au astfel de prețuri.
„Producătorii romani să se alinieze la prețurile corecte”; „Auzi la ăla: vor să termine producătorii romani. Păi să vândă la prețul corect!!”; „Acela este prețul corect pentru un ou”; „Ați descoperit în 2024 ce înseamna piața liberă. Bravo, faceți progrese!”; „Prefer să sprijin firmele românești, diferența este infimă la ouă 2-3 lei la un cofraj!”; „Am cumpărat fără să știu, pot spune așa, sunt mai mari decât alea M, L și încă ceva, chiar au gust a ou asemănător cu cel de țară!!”; „Dacă e ieftină mâncarea…nu e bine…că le dă în cap alor noștri, care vor să se îmbogățească. Dacă e scump, nu e bun, că ne mănâncă multinaționalele”; „Eu am o întrebare: dacă se vând la prețul ăla, ai noștri de ce nu pot?”, sunt câteva din comentariile din mediul online.
Citește și: Ce salariu primește un casier „La Cocoș”. Supermarketul românesc are nevoie de angajați