- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pachete cu alimente 2024. Cum s-a modificat lista produselor incluse

22 May, 12:30 • Dobran Viorel
Anul acesta, persoanele vulnerabile vor beneficia de tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde, dar și de pachete cu alimente. A apărut însă o modificare în lista produselor incluse.
Pachete cu alimente 2024. Cum s-a modificat lista produselor incluse

Pachete cu alimente 2024. Conform normelor programului, incluse în HG 70/2024, deja în vigoare, pachetele alimentare trebuie ridicate de fiecare beneficiar în parte de la centrele speciale de distribuție, așa cum s-a stabilit printr-o hotărâre emisă în luna februarie.

O modificare a fost introdusă și în lista produselor incluse în pachetele alimentare, conform unui ordin emis vineri. Smântâna de gătit a fost eliminată din listă. De asemenea, cantitățile de făină și carne conservată de porc au fost reduse, potrivit avocatnet.ro.

Pachete cu alimente 2024. Distribuirea pachetelor cu alimente și ce conțin acestea

Pachete cu alimente 2024, noua listă

Pachete cu alimente 2024. Conform hotărârii apărute la începutul anului, pachetele cu alimente vor trebui ridicate personal de fiecare beneficiar de la centrele speciale de distribuție. Aceste centre vor fi stabilite de autoritățile administrației publice locale. Totuși, pentru persoanele nedeplasabile, autoritățile locale vor asigura livrarea pachetelor la domiciliu sau reședință.

Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 702/2024, apărut în martie, a stabilit prima listă a produselor care compun pachetele alimentare. Recent, această listă a fost modificată prin Ordinul 1.977/2024, publicat vineri. Principalele modificări includ eliminarea smântânii de gătit și reducerea cantităților de făină și carne conservată de porc.

Pachete cu alimente 2024. Conform hotărârii apărute la începutul anului, pachetele cu alimente vor trebui ridicate personal de fiecare beneficiar de la centrele speciale de distribuție. Aceste centre vor fi stabilite de autoritățile administrației publice locale. Totuși, pentru persoanele nedeplasabile, autoritățile locale vor asigura livrarea pachetelor la domiciliu sau reședință.

Pachete cu alimente 2024. Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 702/2024, apărut în martie, a stabilit prima listă a produselor care compun pachetele alimentare. Recent, această listă a fost modificată prin Ordinul 1.977/2024, publicat vineri. Principalele modificări includ eliminarea smântânii de gătit și reducerea cantităților de făină și carne conservată de porc.

Verificarea încadrării nivelului veniturilor destinatarilor finali în limita de venituri lunare este realizată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu sprijinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Prin aceste măsuri, autoritățile urmăresc să sprijine persoanele defavorizate, asigurându-le accesul la produse alimentare esențiale și mese calde. Modificările recente ale listei de produse și ajustarea cantităților reflectă un efort continuu de a optimiza ajutorul acordat și de a răspunde nevoilor celor mai vulnerabili membri ai societății.

Pensionarii cu venituri mici urmează să primească mai puțini bani pe cardul de alimente

În perioada următoare pensionarii cu venituri reduse urmează să primească mai puțini bani pe cardul de alimente, iar alimentele vor scădea în gramaj față de anii trecuți, deoarece acestea nu pot depăși suma de 125 de lei. Alimentele pe care românii le primesc fac parte din programul „Sprijin pentru România”.

Românii cu venituri reduse primesc pachete cu alimente și în 2024. Cum pot intra în posesia acestora și ce s-a schimbat

Românii cu venituri reduse, mai exact pensionarii, primesc și în acest an bani pentru a putea achiziționa produse alimentare sau o masă caldă.

Acest ajutor face parte din programul „Sprijin pentru România”. Astfel, în total se oferă anual 1.500 de lei, bani pe care cei cu probleme financiare îi pot cheltui doar pentru produse alimentare sau pentru a plăti mese calde la cantine sau restaurante.

Pensionarii care fac parte din categoriile sociale vulnerabile primesc o dată la două luni suma de 250 de lei pentru a putea să își cumpere alimentele de bază.

Guvernul României a decis la începutul acestui an că aceste ajutoare vor fi acordate în urma unui set de reguli.

Sprijinul constă în:

– tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;

– pachete cu produse alimentare.

Acest sprijin financiar are ca scop compensarea unei părți a cheltuielilor legate cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, iar acesta poate fi utilizat în acest an pentru achiziționarea alimentelor iar în perioada 2025-2027 poate fi utilizat exclusiv pentru achiziționarea de hrană preparată, respectiv masă caldă.Banii care sunt virați pe carduri sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru produse alimentare și mase calde pot fi utilizați într-un termen de cel mult 12 luni de la data fiecărei alimentări.

Cine urmează să beneficieze de acest ajutor?

În acest an, ajutorul acordat pensionarilor are o valoare nominală de 250 de lei și se acordă o dată la două luni pentru următoarele categorii de persoane defavorizate:

  1. a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  2. b) persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  3. c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
  4. d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
  5. e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
  6. f) persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citeşte şi

Veste bună pentru milioane de români! Cine va beneficia în continuare de pachetele cu alimente oferite de stat, în 2024