- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pacienții români pot beneficia de acum de „terapia durerii”. Legea a fost promulgată miercuri, 3 iulie 2024

03 Jul, 12:49 • Fundeanu Madalina
Românii vor putea beneficia de „terapia durerii” dacă sunt asigurați la CASS. Află la ce se referă „Terapia durerii” și de ce este importantă!
Pacienții români pot beneficia de acum de „terapia durerii”. Legea a fost promulgată miercuri, 3 iulie 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, miercuri, 3 iulie 2024, decretul referitor la promulgarea legii care prevede că persoanele asigurate vor avea dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii”, conform știripesurse.ro. Iată ce înseamnă acest lucru, mai exact.

La ce se referă „Terapia durerii” și de ce este importantă pentru români

Terapia durerii reprezintă o ramură medicală ce reunește diferite specialități, de la neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, până la radiologie și recuperare medicală.

Legea adoptată de Parlament la începutul lunii iunie a acestui an defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca „ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.”

Ai mai putea fi interesat de: Serviciile medicale vor fi decontate de stat. Ce modificări vor avea loc de la 1 iulie

terapia durerii
terapia durerii

Prin urmare, este inclus dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, implicit dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei şi pentru recuperare.

„Când vorbim despre terapia durerii, ne referim la durerea cronică, iar investigația acesteia este, de cele mai multe ori, extrem de minuțioasă. Implică, pe de-o parte, echipe medicale multidisciplinare, medici de diferite specializări, care caută cele mai bune soluții terapeutice.

Pe de altă parte, terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente care, multe dintre ele, nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări. Vorbim despre costuri, unele dintre ele mari sau chiar foarte mari, pe care pacienții nu le pot suporta. Și mă refer la investigații pe care nu le faci doar o singură dată și, gata, ți-a trecut durerea. Terapia este de lungă durată“, a explicat Radu Gănescu, președintele Asociației pacienților cu afecțiuni cronice, potrivit Adevărul.

Așadar, este important ca un pacient român să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Acest lucru poate garanta şi o stare psihologică îmbunătățită.

Vezi mai multe știri: Servicii gratuite pentru românii fără asigurare medicală. Cine beneficiază de noua decizie a Guvernului

Urmărește Daily Business pe Google News