Toți pacienții din România trebuie să știe asta! De la 1 iulie, oamenii au posibilitatea de a se interna în rezervele de lux din spitale. În Capitală, prețurile ajung până la 280 lei pe zi pentru această opțiune, relatează ziare.com.
De la 1 iulie, pacienții pot alege, contra-cost, să se interneze într-una din rezervele de lux din spitale, ale căror grad de confort este unul ridicat. Așa cum arată ultimele informații relatate de sursa citată, prețurile nu sunt deloc mici.
Tariful de cazare într-o rezervă de lux în cadrul Spitalului Miliar din București este de 280 lei pe zi. Totodată, dacă vorbim despre Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, prețul este de 70 lei pentru o cameră cu un pat care are confort ridicat.
Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava deține două secții cu saloane cu grad ridicat de confort. Cazarea costă 100 lei pe zi de persoană. În același timp, suma similară este solicitată și dacă vorbim despre rezervele de lux din Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Instituția medicală este dotată cu baie proprie, frigider, fotoliu, televizor, dulap și măsuță.
Te-ar putea interesa și: Este oficial! Pacienții nu mai au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie. Programul de asigurări include 46 servicii medicale noi
Reglementarea unui plafon maxim al costurilor percepute la solicitarea pacienților de a se spitaliza în saloane „de lux” este prevăzută în proiectul de Ordin comun al MS și CNAS, în ceea ce privește aprobarea Normelor metodologice de aplicare a HG pentru pachetele de servicii. Totodată, Contractul-cadru stabilește condițiile acordării asistenței medicale, dispozitivelor și medicamentelor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Așa cum se relatează în documentul al cărui aplicabilitate începe de la 1 iulie 2023, contravaloarea serviciilor hoteliere va fi stabilită în funcție de fiecare instituție sanitară în parte, dar fără să depășească valoarea de 300 lei pe zi. Mai mult decât atât, în Contractul-cadru se relatează că pentru ziua de externare nu se percepe nicio taxă.
„Asiguraţii suportă, în cazul spitalizării continue, contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea acestora.
Prin confort standard în ceea ce priveşte cazarea se înţelege salon cu minimum 3 paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare şi fără dotări suplimentare (televizor, radio, telefon, frigider şi altele asemenea), iar în ceea ce priveşte masa, cea acordată la nivelul alocaţiei de hrană stabilite prin acte normative.
Contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi/sau masă) cu grad ridicat de confort se stabileşte de fiecare unitate sanitară furnizoare de servicii spitaliceşti, cu obligaţia asigurării accesului asiguraţilor la servicii medicale spitaliceşti acordate în condiţii hoteliere standard.
Contravaloarea serviciilor de cazare cu grad ridicat de confort nu poate depăși cuantumul de 300 de lei pe zi. Tariful pentru servicii de cazare nu se percepe pentru ziua externării”, reiese din proiectul normelor de aplicare a Contractului-cadru din sistemul sanitar, care intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2023.