- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pacienții suportă 20% din totalul cheltuielilor din sănătate. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

25 Apr, 12:35 • Fundeanu Madalina
Pacienții din România suportă o mare parte din cheltuielile din sistemul de sănătate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine cu explicații.
Pacienții suportă 20% din totalul cheltuielilor din sănătate. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

În țara noastră, aproximativ 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienți, ceea ce reprezintă un procent destul de mare pentru UE. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut anunțul, potrivit Antena 3 CNN.

Pacienții din România suportă o mare parte din cheltuielile din sistemul de sănătate

„Ieri (miercuri – n.r.) am venit de la reuniunea miniștrilor Sănătății de la Bruxelles. Unul dintre principalele elemente de discuție este contribuția pacienților, contribuția personală a pacienților pentru servicii medicale și medicamente.

În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienți, e un procent destul de mare pentru UE și trebuie să lucrăm ca în timp acest procent să se reducă, nu să crească”, a spus Rafila.

Ministrul a mai explicat că acest indice reprezintă banii cu care contribuie pacienții pentru servicii medicale, raportat la bugetul alocat sănătății.

„Există niște indicatori care arată că până la 15% suntem într-o zonă de siguranță, adică într-o zonă în care sistemul de sănătate funcționează bine, între 15 și 25-30% este o zonă intermediară, în care ne găsim și noi, peste 30% împovărează foarte mult pacienții și accesul la servicii de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății.

Citește și: Vești bune pentru românii fără asigurare medicală la stat. Ar putea beneficia de un pachet minim de servicii de sănătate

cheltuieli pacienți
cheltuieli pacienți

România încă este în căutare de soluții pentru scăderea acestui procent alarmant.

„Trebuie să avem o politică coerentă pe termen mediu sau lung, că nu se pot obține rezultate de azi pe mâine”, a mai spus Rafila.

Una dintre soluțiile posibile constă în creșterea încrederii în sistemul public de sănătate, unde nu se plătesc bani suplimentari, și o politică care să favorizeze această încredere a pacientului, prin investiții, dotări și empatie.

Riscul ca medicamentele vitale să dispară din România

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenția că este esențial să se ia măsuri imediate pentru a permite ca un număr mai mare de pacienți să beneficieze de medicamente generice și biosimilare, care sunt eficiente și accesibile din punct de vedere financiar.

„Așteptăm de la CNAS, care este ordonatorul de credite, să vină cu niște soluții viabile, niște soluții sustenabile pentru un management, o administrare adevărată a acestui buget pentru medicamente, niște soluții care, sperăm noi, să ofere medicamentelor generice și bio-similare importanța care li se cuvine”, a spus Arina Gholmieh, vicepreședinte APMGR.

Medicamentele generice şi biosimilare sunt utile la optimizarea cheltuielilor din sănătate datorită preţurilor mai mici în comparație cu medicamentele inovative. În consecință, pacienţii au acces mai uşor şi mai rapid la tratamentele necesare.

Vezi și: Taxa pe concediile medicale stârnește noi discuții. Marcel Boloș: „Nu e taxă, e contribuție la Sănătate!”

Urmărește Daily Business pe Google News