Peste 90% din lemnul obținut din pădurile României este valorificat și exploatat de SRL-uri, astfel Romsilva încasează bani și din sistemul privat, anunță Agerpres. Exploatarea lemnului a devenit una dintre activitățile ilegale la care autoritățile rămân cu ochii închiși.
Peste 317,000 de hectare de pădure românească au fost pierdute din cauza exploatării forestiere între 2001 și 2017. Jumătate din acești copaci se aflau în parcuri naționale sau în zone de conservare și erau de sute de ani.
„Protestul declanşat de sindicate în legătură cu modificarea legislaţiei în cazul regiilor naţionale şi, mai concret, de reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a generat o serie de reacţii în spaţiul public, ideea de privatizare şi vânzare a pădurilor statului către firme private (SRL-uri) fiind una dintre cele mai pregnante (…).
Din neatenţie sau din necunoştinţă de cauză, organizatorii protestului au înfierat şi au indus opiniei publice un sentiment de ură împotriva mediului privat de afaceri din România (SRL-uri), uitând că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private, şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri. În acelaşi timp, 90% din lemnul României este exploatat şi valorificat de societăţi comerciale (SRL), iar, dacă vorbim strict de exploatare, vorbim de SRL-uri cu acţionariat 100% românesc. Veniturile Romsilva provin din încasări de la mediul privat (SRL-uri). În aceste condiţii, considerăm că acest atac nejustificat asupra mediului de afaceri privat, partener al Romsilva şi al statului român, este incalificabil”, declară ASFOR pentru Agerpres .
România are în proprietate 3,1 milioane de hectare, din totalul de 6,7 de milioane de hectare pe care administrează. Hectarele aflate în proprietatea statului nu pot fi înstrăinate şi nici administrate prin firme private.
Reorganizarea regiilor naționale poate clarifica faptul că rolul rolul de arbitru şi de jucător într-o piaţă concurenţială nu poate fi îndeplinit de aceeaşi entitate.
„Vorbim despre un principiu aplicat la nivelul UE, un principiu OECD care a fost transpus şi în legislaţia românească. Orice activitate comercială trebuie organizată pe principiile economiei libere. Ceea ce este important de ştiut este faptul că, în cazul RNP Romsilva, chiar dacă va fi făcută o separare a activităţilor de serviciu public (arbitru) de activităţile comerciale (jucător), în ceea ce priveşte tipul de proprietate, ambele vor rămâne în proprietatea şi gestiunea statului. Recursul la infracţionalitatea silvică în contextul reorganizării RNP Romsilva este spectaculos şi atractiv pentru public.
Nu trebuie, însă, să uităm cine administrează pădurile şi cine are astăzi toate atributele – arbitru şi jucător. Trebuie să avem în vedere că în fiecare domeniu economic există infracţionalitate, fenomenul infracţional din domeniul forestier nu este mai mare decât în alte domenii, ci este mai sensibil pentru public. Inclusiv din acest motiv, al senzitivităţii publicului, statul a luat o serie de măsuri de prevenire şi control, astfel încât, astăzi, sectorul forestier şi cel de prelucrare a lemnului a ajuns să fie unul dintre cele mai controlate de către instituţiile statului”, spune Ciprian Dumitru Muscă, preşedinte ASFOR.
Citește și: UE vrea să cumpărăm gaze la comun. Ce părere au furnizorii din sectorul energetic?