- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Până când pot folosi profesorii primele de carieră didactică. După această dată banii se întorc la stat

15 Aug, 16:16 • Andrei Alina
Profesorii au primit în anul șoclar 2023 - 2024 vouchere cu suma netă de 1.500 de lei, reprezentând prime de carieră didactică. Ordonanța de Guvern prevedea că bani pot fi folosiți de către beneficiari în scopul desfășurării activității didactice pe parcursul anului școlar 2023-2024. Recent, Guvenul a decis să prelungească termenul limită până la care pot fi cheltuiți banii.
Până când pot folosi profesorii primele de carieră didactică. După această dată banii se întorc la stat

Primele de carieră didactică și profesională vor putea fi folosite până în octombrie 2024, potrivit unui proiect de ordonanță adoptat de Guvern care a modificat OUG 58/2023. Înainte de modificarea Ordonanței, termenul de utilizare a primelor de carieră didactică și profesională era finalul anului școlar 2023-2024, potrivit avocatnet.ro.

Decizia de a prelungi termenul limită vine după ce multe cadre didactice nu au finalizat până acum cursurile de dezvoltare profesională pentru care au de plătit acești bani.

OG 58/2023 prevedea că de prime didactice și profesionale pot beneficia personalul didactic și cel didactic auxiliar, cât și pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, cu condiția să fi avut activitate în anul școlar 2022 – 2023.

Citește și: Elevii și profesorii trebuie neapărat să știe asta! Se anunță schimbări majore în anul școlar 2024-2025

 

La ce pot folosi profesorii primele de carieră didactică

Vă reamintim că profesorii și ceilalalți angajați din Educație au primit la sfârșitul lunii octombrie 2023 cardurile pe care Guvernul le-a virat primele didactice. Profesorii au primit suma netă de 1.500 de lei.

Banii pot fi folosiți doar în anumite magazine. Potrivit Ministerului Educației, prima de 1.500 de lei poate fi folosită și pentru plata studiilor de licență, master sau doctorat. De asemenea, suma poate fi utilizată pentru cumpărarea de echipament IT. De exemplu, abonamentele la reviste, materialele didactice și biletele la spectacole. Mai pot fi cumpărate materiale consumabile și elemente de birotică.

Citește și: Leafa părinților va fi verificată de către școală în noul an școlar. Autoritățile impun proceduri mai stricte

Suma de 1.500 de lei trebuie folosită astfel:
– 70% pentru cheltuieli pentru cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.
– 30% pentru „achiziționarea oricăror produse/servicii care derivă din desfășurarea activităților didactice pentru acoperirea nevoilor specifice ale profesorilor.

Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională de 500 lei/an școlar/universitar.

Sumele neutilizate vor fi indisponibilizate, adică vor ajunge iar în visteria statului.